aA
Prieš penkerius metus Lietuvą Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) apskundęs Kauno rajono Karmėlavos miestelio gyventojas Jonas Butkevičius švenčia pergalę – Strasbūro teisėjai pripažino, kad Lietuvos teismai pažeidė 75 metų vyro teises dėl pernelyg ilgo proceso.
Strasbūro teisėjai Kauno r. gyventojui priteisė beveik 17 tūkst. Lt
© Reuters/Scanpix

Už tai teismas Lietuvos Vyriausybei nurodė J. Butkevičiui išmokėti 4,8 tūkst. eurų (16,6 tūkst. Lt) neturtinės žalos atlyginimą.

Kauno rajono gyventojas EŽTT skundėsi dėl pernelyg ilgos baudžiamojo proceso, kuriame jis buvo pripažintas nukentėjusiuoju ir civiliniu ieškovu, trukmės ir dėl to prarastos galimybės atgauti skolą, informuoja Teisingumo ministerija.

J. Butkevičius, dar 1994 m. suteikęs privačiai įmonei paskolą ir vėliau jos neatgavęs, kreipėsi į Lietuvos teismus, kurie priteisė negrąžintą skolą ir palūkanas. Nesant įmonės turto, sprendimas nebuvo įvykdytas, o pareiškėjas įmonės vadovams iškeltoje baudžiamojoje byloje buvo pripažintas nukentėjusiuoju ir civiliniu ieškovu.

2005 m. spalio 11 d. nutraukus baudžiamąją bylą dėl suėjusio senaties termino, pareiškėjas nepasinaudojo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nurodyta galimybe pateikti civilinį ieškinį įmonės teisių perėmėjui arba asmenims, dėl kurių kaltės pareiškėjas patyrė nuostolių.

Jis kreipėsi į Lietuvos teismus, prašydamas iš valstybės priteisti dėl per ilgai užtrukusio baudžiamosios bylos proceso patirtą turtinę ir neturtinę žalą, tačiau ji nebuvo atlyginta.

Atsakydamas į Vyriausybės argumentus, kad J. Butkevičiaus civilinių teisių klausimas jau buvo išspręstas 1994 m., EŽTT pastebėjo, kad Lietuvos teismai patys vėliau pripažino pareiškėją civiliniu ieškovu, taigi ir vėl sprendė jo civilinių teisių klausimą.

Nepanaudotą galimybę apskųsti teismo sprendimo nevykdymą ar pateikti civilinį ieškinį pasibaigus baudžiamajam procesui EŽTT įvertino kaip nereikšmingą teisei į bylos nagrinėjimą per įmanomai trumpiausią laiką užtikrinti.

Remdamasis gausia savo praktika panašiose bylose bei jose išdėstytomis nuostatomis, kad vertinant proceso trukmę, būtina atsižvelgti į visas nagrinėjamos bylos aplinkybes, EŽTT nustatė, kad beveik 10 metų ir 4 mėnesius užsitęsęs nors ir sudėtingas teisminis nagrinėjimas neatitiko Konvencijoje keliamo reikalavimo išnagrinėti bylą „per kuo trumpiausią laiką“.

Kadangi EŽTT neįžvelgė priežastinio ryšio tarp nustatyto pažeidimo ir turtinės žalos, J. Butkevičiaus reikalavimas atlyginti turtinę žalą buvo atmestas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.