aA
Klaipėdoje nuogąstaujama, jog bet kada gali įvykti vaiko pagrobimas. Švietimo įstaigos nėra apsaugotos nuo jas pamėgusių narkomanų, iškrypėlių, kitų nestabilios psichikos žmonių. Pedagogai prašo įrengti vaizdo kameras, teritorijas aptverti aukštomis tvoromis, tačiau miesto valdžia jau kelintus metus ramina pažadais.
Apsauga, vaizdo kamera
Apsauga, vaizdo kamera
© DELFI
Mažųjų klaipėdiečių saugumui užtikrinti nerandama pinigų.

Pasitiesė čiužinius

„Vaiko pagrobimas - tik laiko klausimas“, - nuogąstavo „Purienos“ lopšelio-darželio vedėja Virginija Letukienė. Pasak jos, ikimokyklinėse įstaigose nuolat šlaistosi nedirbantys asocialūs asmenys. Kada jiems šaus į galvą tokiu būdu prasimanyti pinigų, nežinia.

„Nereikia būti naiviems. Jei vaikai už išpirką grobiami svetur, tai gali prasidėti ir pas mus“, - baiminosi pedagogė. Ji pasakojo, kad „Purienos“ teritorijoje naktimis ir savaitgaliais šeimininkauja narkomanai, kiti įtartini žmonės, kurie, pritrūkus pinigų, gali būti pasiryžę bet kam. Keli benamiai po krūmais net buvo pasitiesę čiužinius ir ant jų miegojo.

Pasislėpė tualete

Lopšelio-darželio teritorijos neprižiūri sargas, nestebi vaizdo kameros, nesaugo aukšta tvora. Kai vakare vaikai ir pedagogai išsiskirsto po namus, „Purienos“ teritorija tampa visų.

Nesaugu ir dieną įstaigos viduje. Lopšelis-darželis neturi budėtojo etato. Kol auklėtojos prižiūri vaikus, pro atrakintas duris gali patekti bet kas. „Esame ne kartą nukentėję. Pavogė daiktus, pinigus, net vaikų drabužius“, - pasakojo V.Letukienė. Vieną vakarą, kai baigėsi darbas, valytoja tualete užtiko du pasislėpusius jaunuolius.

Traukia iškrypėlius

Nesaugu ir gimnazijų bei mokyklų teritorijose. „Ačiū Dievui, dar neatsitiko tragedijos. Bet jei nutiks? Tada mojuosime šakėmis po laiko“, - neslėpė nerimo „Vyturio“ vidurinės mokyklos direktorius Vladas Genutis. Pasak jo, neaptvertoje mokyklos teritorijoje vaikams didžiausią pavojų kelia iškrypėliai, palaidi agresyvūs šunys, taip pat važinėjantis automobiliais jaunimas. Laksto kaip akis išdegę. Bet kada gali vaiką ar mokytoją nutrenkti.

Nurengė striukę

„Neseniai mane nurengė. Keli „treninginiai“, grasindami peiliais, pasiėmė kepurę, pirštines, striukę. O kiek kartų atiminėjo pinigus, duotus pietums, nebeskaičiuoju, - pasakojo „Varpo“ vidurinės mokyklos aštuntokas. Dabar jis į mokyklą stengiasi eiti ne vienas, o su draugais. Kartais palydi tėvas, kaimynas.

„Prasidėjo juodas laikas“, - atsiduso M.Mažvydo pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Dumčius. Nuo 17 valandos - jau tamsu, o kelias į mokyklą beveik neapšviestas. Tamsoje vagys, prievartautojai ir reketuotojai puikiai jaučiasi, tad šios mokyklos žmonės gelbstisi kaip išmano. Pedagogės nevaikšto po vieną, o būriu. Vaikus iš treniruotės į namus treneris išvežioja.

Paskerdė šunį

Tvoros, vaizdo kameros bei kitos priemonės apsaugotų ne vien žmones, bet ir turtą. Jį vagia, niokoja dažniausiai šalia švietimo įstaigų gyvenantys žmonės. Išrauna krūmus, gėlynus, padega duris, pavėsines, sulaužo suolus, išdaužo langus. Šiemet vien „Versmės“ vidurinėje mokykloje nukentėjo 52 langai.

Barbariškumo pavyzdys - L.Stulpino pagrindinė mokykla. Šiemet už 256 tūkst. litų buvo atnaujinta pusė fasado, bet jis jau suniokotas. Savaitgaliais suvažiuojantis jaunimas spardo sienas, į jas daužo butelius. Pasak Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotojos Jolantos Ceplienės, prie šios mokyklos gali vykti ir žiauresni dalykai. Neseniai rastas didžiulio sumaitoto šuns lavonas. Pedagogai įtaria, kad čia vyksta ne vien orgijos, bet ir egzekucijos.

Tyko pasaloje

Pedagogai norėtų, kad naktimis ir savaitgaliais švietimo įstaigas saugotų sargai. Taupumo sumetimais miesto valdžia sargų etatus panaikino. Jau kelerius metus švietimo įstaigos patikėtos saugos tarnybai „Falck Security“. Bet sutartis tarp jos ir savivaldybės numato, kad tarnyba atsako tik už turtą, esantį pastatų viduje. Teritorijos lieka be apsaugos.

Tiesa, „Falck Security“ žmonės triskart apvažiuoja švietimo įstaigas, bet, pedagogų nuomone, patruliavimas galėtų būti dažnesnis. Į tai bendrovės „Falck Security“ Klaipėdos filialo vadovas Arvydas Gaidukevičius atsakė, kad, gaudant nusikaltėlius, tarnyba aukoja ir laiką, ir pinigus. Būna, kad darbuotojai niekdarių pasaloje tyko net tris paras.

Žarsto pažadus

Klaipėdoje veikia 104 švietimo įstaigos. Joms aptverti reikėtų 6,5 mln. litų. Savivaldybėje sudaryta darbo grupė švietimo įstaigų apsaugos problemoms spręsti dar tiksliai nežino, dvi ar keturias didžiausiame pavojuje esančias mokyklas pirmiausia aptvers. Kalbama apie L.Stulpino, „Varpo“, „Vyturio“ ir „Pajūrio“ vidurines mokyklas. Bent jų tvoroms žadama rasti pinigų kitų metų biudžete.

Tai primena pernykštį laiką. Dar praėjusiais metais valdžia tikino, kad 2004-aisiais mokyklos bus aptvertos ir garantuos saugumą vaikams bei mokytojams.