aA
Pietų Afrikos Respublikoje Žmogaus teisių stebėjimo komisija aiškinasi, ar zulusų karalius Goodwillas Zwelithini sakydamas kalbą nepavadino homoseksualų niekingais žmonėmis, informuoja BBC.
Goodwillas Zwelithini
Goodwillas Zwelithini
© AP/Scanpix

Komisija gavo kalbos stenogramą ir šiuo metų ją analizuoja.
Karališkųjų rūmų pareigūnai pareiškė, jog karalius neišsakė homofobiškų pastabų, kaltas netikslus vertimas.

Pietų Afrikos laikraščio „Times“, kuris pirmasis aprašė istoriją, atstovai teigė BBC, jog neišsižada savo vertimo.

Pietų Afrikos Konstitucija draudžia diskriminaciją seksualinės orientacijos pagrindu, tačiau šalyje paplitusi homofobija, homoseksualai dažnai skundžiasi, kad yra puolami.

BBC korespondentas iš sostinės Johanesburgo teigia, kad didžiausios Pietų Afrikos etninės grupės karalius G. Zwelithini – įtakingiausias iš daugelio tradicinių respublikos lyderių.

Žmogaus teisių stebėjimo komisijos atstovas spaudai Vincentas Moaga sako jog milijonai Pietų Afrikos gyventojų gerbia karalių, o komisijai reikia tiksliai žinoti, ką jis pasakė.

Komisijos atstovai ketina parašyti karaliui. Jeigu jis prisipažins dėl homofobiškų pareiškimų, jo nedelsiant paprašys juos atsiimti.
„Jeigu iš jo didenybės zulusų karaliaus lūpų tikrai nuskambėjo tokie pareiškimai, kaip pranešama, <...> jie kursto (nesantaiką)“, – teigė V. Moaga.

Pranešama, kad praėjusį savaitgalį per Botsvanos mūšio (jis vyko XIX a., tada zulusų kariai sutriuškino britus) metinių paminėjimą iš karalius Goodwillo Zwelithini lūpų nuskambėjo niekinamų pastabų homoseksualų atžvilgiu.

„Times“ cituoja karaliaus kalbą: „Seniau nebuvo tos pačios lyties asmenų santykių, nieko panašaus nebuvo. Jei žmogus į tai įsitraukęs, tegu žino, kad yra niekingas. <...> Man nesvarbu, kaip jaučiatės, <...> Tos pačios lyties seksualiniai santykiai nepriimtini.“

Karaliaus pareigūnai tvirtina, kad karaliaus kalbą išvertė netiksliai ir iškraipė prasmę. Atstovo princo Mbonisi Zulu teigimu, karalius tikrai nesmerkė gėjų ryšių, o turėjo omenyje, kad vyrų prievartavimas yra moralinio nuosmukio ženklas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.