aA
Žymus rusų rašytojas ir disidentas Vladimiras Voinovičius 1986 metais numatė, kad po Sovietų Sąjungos subyrėjimo Rusijai vadovaus buvęs KGB agentas, o dabar jis mano, kad Vladimirui Putinui valdžioje pavyks išsilaikyti vos dvejus metus.
Vladimiras Voinovičius
Vladimiras Voinovičius
© RIA/Scanpix

Interviu su V.Voinovičiumi paskelbė "Los Angeles Times".

"Dėl legitimumo jam būtinai reikalinga pergalė sąžininguose rinkimuose, bet jis tiesiog negali surengti sąžiningų rinkimų, kadangi visi jo varžovai buvo atrinkti pagal jo planą ir jo taisykles", - sako V. Voinovičius.

Per pastaruosius 10 metų V. Putinas kaip lyderis "beviltiškai paseno, tarsi rašomoji mašinėlė kompiuterių epochoje", mano rašytojas. Net jei V. Putinas pasiūlys įtikinamą liberalią programą, žmonės nekreips dėmesio, kadangi jo nebemyli, pranašauja V. Voinovičius.

Anot rašytojo, rusų tauta ir anksčiau suprasdavo rinkimų kainą, bet šį sykį "internetui ir "Facebook" tipo socialiniams tinklams pavyko sujungti visas šias privačias virtuves į vieną didelę bendrą virtuvę, ir žmonės pamatė, kad ne jie vieni yra susierzinę ir įpykę".

V. Putinas vėl daro didelę klaidą, jeigu mano, jog šimtatūkstantinė demonstracija nėra tokia stipri, kad jį nuverstų, ir jog milijonai tų, kurie nedalyvavo protesto akcijose, yra jo pusėje, pažymi V. Voinovičius.

"Jie ne jo pusėje. Tiesiog jie kol kas tyli... Net jei V. Putinas pasiūlys labai naują, labai įtikinamą liberalią programą, žmonės nekreips dėmesio, kadangi jie jo nebemyli... Jam atėjo galas... Kuo greičiau jis tai supras ir atiduos valdžią, tuo jam geriau", - pažymi rašytojas.

Jo manymu, kilus realiai krizei, armija ir policija negintų V. Putino, o turtingi bičiuliai - jo negelbėtų. "Geriausiu atveju V. Putinas išsilaikys kaip Rusijos valdovas apie dvejus metus. Bet aš neatmetu, kad jis apskritai nebus išrinktas", - pareiškė V. Voinovičius.

V.Voinovičius už veiklą žmogaus teisių srityje ir "netinkamą" sovietinės tikrovės vaizdavimą imtas persekioti 1968 metais, o 1980 metais buvo priverstas emigruoti.

Rašytojas gyveno Vokietijoje ir Jungtinėse Valstijose, bet dabar yra grįžęs į Rusiją.

Savo romane-antiutopijoje "Maskva, 2042-ieji" V.Voinovičius rašė, kad posovietinei Rusijai vadovaus buvęs KGB agentas, dirbęs Vokietijoje.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.