aA
Vienas tyrimas buvo atliktas gavus piliečio A.L. pareiškimą dėl to, kad rajono policijos komisariato migracijos tarnyba jam atsisakė išduoti vaiko kelionės dokumentą.

Buvo motyvuojama tuo, kad vaiko nuolatinė gyvenamoji vieta yra Vilniuje, nes čia registruota motina. Tačiau faktiškai motina dirba ir gyvena kartu su vyru rajono centre, jų vaikas ten lanko darželį.

Pareiškėjas moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolierei skundė sprendimą, ribojantį tėvų teisę pasirinkti vaiko gyvenamąją vietą, nes "vaiko gyvenamąja vieta automatiškai laikoma mamos nuolatinė gyvenamoji vieta (registracijos vieta)".

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui kontrolierė pasiūlė parengti Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimo projektą, kuriame būtų numatyta, kad naujagimio gyvenamoji vieta tėvų susitarimu yra jo motinos arba tėvo gyvenamoji vieta.

Vyriausybei A.Burneikienė pasiūlė pakeisti Duomenų apie asmens nuolatinę gyvenamąją vietą įrašymo Lietuvos piliečio pase ir registravimo tvarkos nuostatas, numatant, kad žinios apie naujagimius registravimo dokumentuose būtų įrašomos tėvų susitarimu pasirinktinai pagal motinos arba tėvo gyvenamąją vietą.

Kitas vyras lygių galimybių kontrolierei skundėsi dėl to, kad Kauno miesto socialinės rūpybos skyrius jam neišmokėjo 6 minimalių gyvenimo lygių vienkartinės pašalpos gimus kūdikiui.

Kaip rašė "Lietuvos rytas", pareiškėjas nurodė, jog pašalpą buvo atsisakyta mokėti, motyvuojant įstatymu ir nuostata, kad "vyrai prageria pašalpas".

Pareiškėjas mano, kad pažeistos jo, kaip vyro ir tėvo, teisės rūpintis savo vaikais ir šeima. Todėl kaunietis klausė, ar įstatymo nuostata mokėti pašalpas tik motinoms nediskriminuoja jo kaip vyro.

A.Burneikienė pasiūlė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui parengti įstatymo pakeitimo projektą ir numatyti, kad vienkartinė pašalpa gimus kūdikiui būtų mokama vaiko motinai arba vaiko tėvui.

"Lietuvos rytas"