aA
"Internetinis urano aukcionas gal ir yra kažkas neįprasta, tačiau juk uranas - tai tokia pat prekė, kaip ir visos kitos", sakė korporacijos "New York Nuclear Corp." rinkodaros direktorė Becky Battle (Beki Betl). Šiai bendrovei priklauso Niujorke įsikūręs urano prekybos tinklalapis www.UraniumOnLine.com .

Šiame tinklalapyje atominės elektrinės gali įsigyti urano kuro interneto aukcione. Tačiau B. Battle ir kiti urano industrijos atstovai skubėjo įspėti, jog teroristams įsigyti šią medžiagą per internetą būtų beveik neįmanoma.

"Kompiuterinė prekyba nekelia jokios papildomos rizikos", pareiškė Londone įsikūrusios urano gavybos ir prekybos bendrovės "Nufcor International Ltd" vykdantysis direktorius Charlesas Scoreris (Čarlzas Skoreris).

Per pirmąjį, liepos mėnesį įvykusį, www.UraniumOnLine.com interneto aukcioną "Nufcor" įsigijo 120 000 svarų urano oksido. Ši bendrovė lygiomis dalimis priklauso Pietų Afrikos kalnakasybos milžinei "AngloGold Ltd." ir šios šalies bankininkystės bei draudimo koncernui "FirstRand".

"Įsigyti uraną gali tik licencijuotas prekybininkas arba pirkėjas iš licencijuoto gamintojo", sakė Ch. Scoreris. Pasak jo, tarptautinė urano prekiautojų bendrija yra palyginti maža ir bet kokie nauji aukciono dalyviai iškart kristų į akį.

Be to, www.UraniumOnLine.com aukcionai yra privatūs ir juose galima dalyvauti tik gavus "New York Nuclear Corp" kvietimą. Uranas, kaip branduolinis kuras, pasaulyje yra naudojamas maždaug 430-yje atominių elektrinių, kurios patenkina maždaug 20 proc. planetos elektros energijos poreikių, sakė B. Battle. Ji priminė, kad komercinis uranas labai skiriasi nuo ginklų gamybai tinkamo urano.

Interneto aukciono atidarymas laikomas pažangiu žingsniu, padėsiančiu kurti atviresnę urano rinką.

BNS