aA
Afganistaną valdantis Talibanas sekmadienį pateikė prieštaringą informaciją, susijusią su britų žurnalistės Yvonne Ridley, sulaikytos rugsėjo pabaigoje už neteisėtą atvykimą į šalį, paleidimu.
Oficialios Talibano naujienų agentūros "Bakhtar" vadovas Abdul Hananas Himatas, remdamasis informacijos ministru Qudratullah Jamalu, sekmadienį pranešė, kad Y.Ridley jau yra paleista, tačiau nepateikė detalesnės informacijos, kur ir kada ji bus perduota Britanijos pareigūnams.

Pasak spaudos pranešimų, Britanijos ambasadorius Pakistane Hilary Nicholas Synnottas sekmadienį susitiko su Talibano ambasadoriumi aptarti laikraščio "Sunday Express" korespondentės paleidimą.

Tačiau Talibano ambasadorius Pakistane Abdul Salamas Zaeefas vėliau tvirtino, kad Y.Ridley vis dar laikoma Kabule ir nebus perduota Britanijos pareigūnams iki pirmadienio.

"Įsakymas ją paleisti yra paskelbtas, tačiau britė yra vis dar Talibano žinioje", - Pakistane įsikūrusiai naujienų agentūrai "Afghan Islamic Press" sakė A.S.Zaeefas.

Pasak ambasadoriaus, Talibano lyderis mula Mohammadas Omaras (Mohamadas Omaras) patvirtino galutinį įsakymą paleisti žurnalistę.

"Šiuo metu neliko jokių problemų ir mes norime perduoti moterį Britanijos vyriausybei", - teigė jis.

Britanijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį paskelbė negalinti patvirtinti pranešimų apie Y.Ridley paleidimą, nors išvakarėse buvo paskelbta apie Talibano pažadą ją paleisti.

Pirmasis pranešimas apie tai, kad britų laikraščio "Sunday Express" žurnalistė bus deportuota, buvo išplatintas po Britanijos ministro pirmininko Tony Blairo (Tonio Blero) vizito Pakistane.

Y.Ridley buvo sulaikyta rugsėjo 28 dieną netoli šalies rytuose esančio Dželalabado miesto, maždaug už 15 kilometrų nuo Pakistano sienos, kartu su dviem vadovais. 43-erių Y.Ridley vilkėjo afganiškais visą kūną dengiančiais ir beveik žemę siekiančiai drabužiais, o akis dengė tinkleliu. Ji neturėjo nei paso, nei Talibano vizos.

Anksčiau Talibanas pareiškė, jog Y.Ridley bus iškelta byla, ir atsiuntė specialią tyrimo grupę, turėjusią prisijungti prie tardymo ir ištirti galimus kaltinimus dėl šnipinėjimo.

Pranešama, jog britų žurnalistė atsiprašė Talibano už nelegalų patekimą į šalį, teigdama, jog ji tik norėjo parengti reportažą apie sunkią afganų pabėgėlių padėtį laikraščiui "Sunday Express".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.