aA
Talibano režimas praėjusią savaitę Afganistane suimtą britų žurnalistę apkaltino priklausymu specialiosioms pajėgoms ir taip išsklaidė visas jos greito paleidimo viltis, pranešta ketvirtadienį.
"Ji tikriausiai turėjo blogų kėslų, nes Amerika ir Didžioji Britanija kalba apie savo specialiąsias pajėgas Afganistane. Ji gali būti iš tų specialiųjų pajėgų", - Kabule sakė Talibano informacijos ministras Qudratullah Jamalas (Kudratula Džamalas).

"Neabejotina, kad jos nusikaltimas sunkus, - tęsė ministras. - Kaip ji galėjo esant tokiai padėčiai atvykti čia be jokių dokumentų, jei užsienio žurnalistams uždrausta atvažiuoti į Afganistaną?"

Londone leidžiamo laikraščio "The Sunday Express" korespondentė Yvonne Ridley buvo suimta penktadienį, dėl neteisėto atvykimo į šalį iš Pakistano. Afganistano režimo komentarai nepalieka vilčių, kad ji galėtų būti netrukus paleista.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija dar kartą pareiškė, kad Y.Ridley, kuri, kaip pranešama, laikoma Džalalabade Afganistano rytuose, netarnauja britų ginkluotosiose pajėgose.

Talibano pareigūnai yra sakę, kad svarsto galimybę pateikti žurnalistei kaltinimus šnipinėjimu, už kurį režimo valdomame Afganistane skiriama mirties bausmė, bet "The Sunday Express" pranešė Talibano užsienio reikalų ministrą Wakilą Ahmedą Mutawakelį (Vakilą Ahmedą Mutavakelį) užsiminus, jog Y.Ridley bus laikoma "ilgiausiai savaitę". Tada ją esą ketinama paleisti ir deportuoti iš šalies.

Tačiau naujienų agentūra "Afghan Islamic Press" (AIP) ketvirtadienį informavo, kad žurnalistės laukia teismas už Afganistano įstatymų pažeidimus.

Pasak Talibano užsienio reikalų ministro pavaduotojo mulos Abdul Rehmano Zahedo, "tyrimas tęsiasi, ir ji stos prieš teismą, kai jis baigsis". "Yvonne Ridley pažeidė mūsų šalies įstatymus ir dėl šių kaltinimų jos laukia teismas", - sakė jis minėtai agentūrai ir pridūrė, kad bet kokiu atveju jos laukia teismas už tai, kad ji atvyko į šalį neturėdama leidimo.

Rugsėjo 28 dieną Y.Ridley apsigobusi visą kūną dengiančia parandža ir lydima dviejų vedlių perėjo Afganistano sieną. Ji neturėjo nei paso, nei Talibano vizos.

Po rugsėjo 11 dienos teroro Jungtinėse Valstijose Talibanas su keliomis išimtimis uždraudė užsienio žurnalistams atvykti į savo kontroliuojamą teritoriją, tačiau daug jų atvyko į opozicijos valdomą šalies šiaurę. Talibanas taip pat nebeišduoda vizų užsieniečiams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.