aA
JAV prezidentas George'as W. Bushas ketvirtadienį vėl kalbėjo buvęs teisus 2003 metais įsakydamas veržtis į Iraką ir nuversti Irako prezidentą Saddamą Husseiną, nors tyrimas rodo, jog nesama duomenų apie draudžiamo ginklo atsargas - būtent šia prielaida Bushas pateisino karo veiksmus.
George W. Bush
George W. Bush
© EPA-ELTA
Panašiai lig šiol yra kalbėję ir kiti Busho administracijos atstovai.

"Tiesą sakant, nėra jokių abejonių, kad Saddamas Husseinas dabar turi masinio naikinimo ginklų", - sakė 2002 metų rugpjūčio 26 d. JAV viceprezidentas Dickas Cheney.

"Kaip tik dabar Irakas plečia ir tobulina įrangą, kuri panaudojama biologinių ginklų gamybai", - tai Busho žodžiai, sakyti 2002 metų rugsėjo 12 d.

"Atsidūrę akivaizdaus pavojaus akivaizdoje, negalime laukti galutinio įrodymo, rūkstančio šautuvo vamzdžio, o tai galėtų virsti grybo pavidalo debesiu", - sakė Bushas 2002 metų spalio 2 d.

"JAV žvalgyba rodo, kad Saddamas Husseinas turi iki 30 tūkstančių ginkluotės vienetų, galinčių nešti chemines medžiagas. Inspektoriai neseniai rado 16 jų - nepaisant neseniai skelbtų Irako pareiškimų, neigusių jų buvimą. Sadamas Huseinas neatsiskaitė už likusius 29 tūkstančius 984 ginkluotės vienetus. Jis nepateikė įrodymų, jog sunaikino juos", - sakė Bushas 2003 m. sausio 28 d.

"Negali būti nė abejonės, kad Sadamas Huseinas turi biologinių ginklų ir galimybę greitai pagaminti jų dar daugiau... Mes žinome, kad Sadamas Huseinas yra pasiryžęs ir toliau laikyti masinio naikinimo ginklus, pasiryžęs gaminti jų daugiau", - teigė JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas 2003 m. vasario 5 d.

"Jungtinių Valstijų žmonės ir mūsų draugai bei sąjungininkai negyvens iš neteisėto režimo malonės, kuris grasina taikai masinio žudymo ginklais", - pabrėžė Bushas 2003 m. kovo 19 d.

"Na, nėra jokios abejonės, kad mes turime faktų ir informacijos, jog Irakas turi masinio naikinimo ginklų, ypač biologinio ir cheminio... Visa tai paaiškės operacijos metu, nesvarbu kaip ilgai tai truks", - teigė Baltųjų rūmų atstovas spaudai Ari Fleischeris 2003 m. kovo 21 d.

"Mes žinome, kur jie yra. Jie yra vietovėje prie Tikrito ir Bagdado, rytuose, vakaruose, pietuose, kažkur šiaurėje", - sakė JAV gynybos ministras Donaldas Rumsfeldas 2003 m. kovo 30 d.

"Esu visiškai įsitikinęs, kad ten yra masinio naikinimo ginklų, ir kad faktų bus vėliau. Mes kaip tik dabar juos gauname", - pabrėžė C. Powellas 2003 m. gegužės 4 d.

"JAV pareigūnai niekad nesitikėjo, kad tik atidarysime garažus ir rasime masinio naikinimo ginklus", - kalbėjo prezidento patarėja nacionalinio saugumo klausimais Condoleeza Rice, 2003 m. gegužės 12 d.

"Dėl biurokratinių priežasčių mes susikoncentravome prie vieno klausimo - masinio naikinimo ginklų (kaip įsiveržimo į Iraką pateisinimą), nes tai buvo vienintelė priežastis, dėl kurios sutiktų visi", - teigė JAV gynybos viceministras Paulas Wolfowitzas 2003 m. gegužės 28 d.

"Vyriausiasis ginkluotės inspektorius Charlesas Duelferis pateikė išsamią ataskaitą, kuri patvirtina ankstesnę Davido Kay išvadą, kad Irakas neturėjo ginklų, kuriuos mūsų žvalgyba manė, jog Irakas turįs... Remdamasis visa šiuo metu turima informacija, esu įsitikinęs, kad mes buvome teisūs imdamiesi veiksmo, ir Amerika dabar yra saugesnė su Sadamu Huseinu kalėjime. Jis turėjo žinių, medžiagų, priemonių ir ketinimų gaminti masinio naikinimo ginklus, be to, jis galėjo perduoti tas žinias mūsų priešams teroristams", - kalbėjo Bushas 2004 m. spalio 7 d.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.