aA
Sprogusios bombos Egipto kurortiniuose miesteliuose prie Raudonosios jūros, kuriuose gausu atostogaujančių Izraelio gyventojų, nusinešė mažiausiai 31 žmogaus gyvybes. Tarp žuvusiųjų yra mažiausiai 19 izraeliečių, pranešė Izraelio spauda. Manoma, kad po viešbučio griuvėsiais tebėra 30 žmonių. Egiptas įtaria, kad sprogimai Raudonosios jūros kurortuose - su "Al Qaeda" susijusios islamistų grupuotės darbas.
Viešbutis "Taba Hilton" Egipto Raudonosios jūros kurorte
Viešbutis
© EPA-ELTA
Kitas Egipto saugumo šaltinis teigė taip pat manantis, jog sprogimą tikriausiai surengė "Al Qaeda" sąjungininkai, nes palestiniečiai nekenktų savo santykiams su Egiptu, atlikdami tokią operaciją prieš Izraelį Egipto žemėje.

Anot pirmojo šaltinio, sprogdintojams tikriausiai daug padėjo kažkas Egipte - kitu atveju jiems būtų buvę sunku slapta įvežti sprogmenis.

Radikalūs palestiniečių judėjimai "Hamas" ir "Islamo džihadas" pareiškė neturį nieko bendra su teroro išpuoliais Sinajaus pusiasalio viešbučiuose.

Mažiausiai 29 žmonės žuvo etvirtadienio vakarą prie viešbučio "Taba Hiltos" sprogus užtaisų pilnam sunkvežimiui. Taip pat pranešta, kad netrukus po sprogimo Taboje, įvyko kitas mažesnis sprogimas Ras al Sultano kurorte, kur žuvo du žmonės.

Atsakomybę už išpuolius prisiėmė "Kankinio Abdullah Azzamo brigadomis" pasivadinusi grupuotė, kuri tvirtina priklausanti kovotojų tinklui "al Qaeda", išplatindama pareiškimą viename islamistų tinklalapyje, bei dar dvi grupuotės - iki šiol negirdėta "al Qaeda" remianti islamistų grupuotė "Islamo vienybės brigados" ir kita nežinoma grupuotė - "Pasaulinė islamistų grupė".

Izraelio gynybos ministro pavaduotojas Zeevas Boimas žurnalistams sakė, kad šie išpuoliai tikriausiai yra "tarptautinių teroristų grupuočių, tokių kaip "al Qaeda" ar su ja susijusios grupės", darbas.

Izraelio ministras pirmininkas Arielis Sharonas penktadienį pareiškė, kad jis ir Egipto prezidentas Hosni Mubarakas susitarė "sutelkti pastangas bei pajėgas kovoje su terorizmu".

Pareiškime A. Sharonas pažymėjo kalbėjęs su H. Mubaraku po ketvirtadienio sprogimų ir dėkojęs jam už Egipto pagalbą evakuojant žuvusiuosius bei sužeistuosius. Anot pareiškimo, lyderiai "susitarė sutelkti pastangas ir pajėgas bei kovoti su terorizmu ir pažymėjo, kad terorizmas kelia didžiausią pavojų laisvam pasauliui ir su juo reikia kovoti, kad ir kur jis smogtų".

Kurortuose galėjo būti apie 10 tūkst. izraeliečių

Įvairiuose šaltiniuose nurodomas nevienodas sužeistųjų skaičius. Jis svyruoja nuo 122 iki 160. Izraelio generolas majoras Yairas Naveh teigia, kad 38 žmonės yra laikomi dingę be žinios.

Manoma, kad sprogimų sudrebintuose Sinajaus pusiasalio kurortuose, kurie yra nebrangūs ir netoli Izraelio, galėjo būti iki 10 tūkst. izraeliečių, atvykusių švęsti judėjų Simchat Toros dienos, kuria baigiasi Sukoto šventė.

Egiptui leidus Izraelio gelbėjimo komandoms laisvai kirsti Egipto sieną, į Izraelio ligonines buvo atvežta daugiau nei 120 nukentėjusiųjų. Penktadienį sužeistiesiems padėti į Egiptą atvyko 26 Izraelio greitosios pagalbos automobiliai bei 60 medicinos seserų.

Izraelio ministras pirmininkas Arielis Sharonis vėliau penktadienį sukvietė ministrus, kad aptartų padėtį Egipte. Aukšti Izraelio gynybos pareigūnai taip pat penktadienio rytą rengė susirinkimą.

Izraelio saugumo tarnybos yra perspėjusios keliautojus, kad šie nevyktų į Egipto kurortus prie Raudonosios jūros, nes jie gali tapti palestiniečių ar tarptautinių islamo grupuočių išpuolių taikiniais.

Po sprogimų Izraelio pareigūnai ragino Egipte viešinčius žydus, kuo greičiau vykti į Izraelį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.