aA
Valstybės saugumo departamento Kauno apygardos pareigūnai, vykdydami programos prieš terorizmą prevencijos priemones, 2004 m. rugsėjo 28 d. sulaikė grupę asmenų, įtariamų netikrų pinigų, vertybinių popierių ir Europos Sąjungos oficialių dokumentų gaminimu, laikymu bei realizavimu, sakoma VSD pranešime spaudai.
Pasas, asmens dokumentas, vizos, viza
Pasas, asmens dokumentas, vizos, viza
© DELFI
Minėta grupė asmenų nuolat siusdavo į Vokietiją, Didžiąją Britaniją, JAV, Baltarusiją bei kitas užsienio valstybes suklastotus LR piliečių pasus, kurie galėjo būti panaudoti žmonių prekybai ar nelegaliam jų pervežimui į užsienį.

VSD turimais duomenimis, asmenys iš kai kurių Artimųjų ir Vidurio Rytų valstybių ieškojo kontaktų Lietuvoje, siekdami įsigyti LR pasus ir kitokius dokumentus, suteikiančius galimybę netrukdomai patekti į Europos Sąjungos valstybes.

Neatmetama galimybė, kad kai kurie asmenys užsienyje, naudodamiesi Lietuvoje suklastotais dokumentais, gali būti susiję su tarptautinį terorizmą remiančiomis nusikalstamomis grupuotėmis.

Kratų metu buvo rasta įranga, kuria galima gaminti ir klastoti griežtos atskaitomybės blankus, vairuotojo pažymėjimus, naujo bei seno pavyzdžio Lietuvos Respublikos piliečių pasus. Taip pat buvo rasta daugybė nuotraukų, kurios jau buvo ar būtų buvusios panaudotos oficialių dokumentų gamybai.

VSD pareigūnai konfiskavo ir kitokių dokumentų - Europos Sąjungos darbo pažymėjimų, Lietuvos socialinio draudimo pažymėjimų, suklastotų seno pavyzdžio LR piliečių pasų, paruoštų klastojimui naujo pavyzdžio LR piliečių pasų, Kauno aukštųjų mokyklų bei universitetų diplomų, brandos atestatų bei jų priedų, transporto priemonių registracijos liudijimų, techninių apžiūrų talonų, hologramų, skirtų gaminti įvairius suklastotus dokumentus.

Nusikaltėliai buvo pasigaminę daugybę antspaudų bei spaudų, taip pat šimtus ruošinių klastotėms. VSD bendradarbiaudamas su Policijos departamentu, tirs ir stebėtinai gausią padirbinėtojų klientūrą.

Valstybės saugumo departamente pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 300 ir 301 straipsnius dėl dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo. Priklausomai nuo padarytos žalos, numatoma atsakomybė iki 5 metų laisvės atėmimo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.