aA
Likus kelioms dienoms iki Lietuvos Seimo rinkimų kas ketvirtas rinkėjas dar neapsisprendęs, už kurią partiją ar koaliciją atiduos savo balsą, ir ar iš viso dalyvaus rinkimuose. Vadinasi, didelė dalis rinkėjų, kaip ir per ankstesnius Seimo rinkimus, paskutiniu momentu spręs, kurią partiją, koaliciją ar kandidatą paremti renkant šalies parlamentą.
Seimo rinkimai - karikatūra
Seimo rinkimai - karikatūra
© DELFI
Rinkėjų simpatijos nekinta jau ilgą laiką ir partijų sąrašo lyderiai išlieka tie patys - Darbo partija bei Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicija "Už darbą Lietuvai".

Kartu su šiomis partijomis patekti į Seimą gali penkios partijos ir koalicijos - Tėvynės sąjunga, Liberalų ir centro sąjunga, Valstiečių ir naujosios demokratijos partijų sąjunga, Rolando Pakso koalicija "Už tvarką ir teisingumą" bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Naktį po rinkimų skaičiuojant rinkimų rezultatus, įvertinami tik balsuoti atėjusiųjų balsai, o ne visų rinkimų sąrašuose esančių piliečių nuomonė. Todėl dabartines partijų pozicijas geriausiai apibūdina apsisprendusių, už ką balsuoti rinkėjų nuomonė.

Už kurią partiją balsuotų apsisprendę rinkėjai?

(18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų, kurie apsisprendė už kurią partiją balsuoti, atsakymai)

Apsisprendę rinkėjai(proc.)
Darbo partija (V. Uspaskich)32.9
A. Brazausko ir A. Paulausko koalicija “Už darbą Lietuvai” (Lietuvos socialdemokratų partija ir Naujoji Sąjunga / socialliberalai)21.0
Tėvynės sąjunga (konservatoriai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, krikščioniškieji demokratai) – (A. Kubilius)9.5
Liberalų ir centro sąjunga (P. Auštrevičius)9.1
Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (K.Prunskienė)8.6
R. Pakso koalicija “Už tvarką ir teisingumą” (Liberalų demokratų partija ir Lietuvos liaudies sąjunga “Už teisingą Lietuvą”)7.6
Lietuvos lenkų rinkimų akcija (V. Tomaševski)4.8
Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga (G. Vagnorius)2.2
Partija “Lietuvos krikščionys demokratai” (V. Stundys)1.2
Lietuvos socialdemokratų sąjunga (A. Akstinavičius)0.8
Nacionalinė centro partija (R. Ozolas)0.7
Lietuvos laisvės sąjunga (V. Šustauskas)0.6
Respublikonų partija (K. Petraitis)0.3
Lietuvių tautininkų sąjunga (K. Inta)0.2
Tautinė partija “Lietuvos kelias” (L. Astra)0.1

Už kurią partiją balsuotų potencialūs rinkėjai?

(18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų atsakymai, įskaitant ir neapsisprendusius, ar eis į rinkimus)

Visi rinkėjai(proc.)
Darbo partija (V. Uspaskich)25
A. Brazausko ir A. Paulausko koalicija “Už darbą Lietuvai” (Lietuvos socialdemokratų partija ir Naujoji Sąjunga / socialliberalai)16
Tėvynės sąjunga (konservatoriai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, krikščioniškieji demokratai) – (A. Kubilius)7.2
Liberalų ir centro sąjunga (P. Auštrevičius)6.8
Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (K.Prunskienė)6.7
R. Pakso koalicija “Už tvarką ir teisingumą” (Liberalų demokratų partija ir Lietuvos liaudies sąjunga “Už teisingą Lietuvą”)5.8
Lietuvos lenkų rinkimų akcija (V. Tomaševski)3.7
Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga (G. Vagnorius)1.7
Partija “Lietuvos krikščionys demokratai” (V. Stundys)0.9
Lietuvos socialdemokratų sąjunga (A. Akstinavičius)0.6
Nacionalinė centro partija (R. Ozolas)0.5
Lietuvos laisvės sąjunga (V. Šustauskas)0.5
Respublikonų partija (K. Petraitis)0.2
Lietuvių tautininkų sąjunga (K. Inta)0.1
Tautinė partija “Lietuvos kelias” (L. Astra)0.1

Likus savaitei iki Seimo rinkimų "Baltijos tyrimų" atliktos apklausos rezultatai byloja, jog ištikimiausius rinkėjus turi tautiniu pagrindu suformuotas sąrašas - Lietuvos lenkų rinkimų akcija (buvusi koalicija "Kartu mes jėga").

Iš keturių partijų, kurios tiek prieš kelis mėnesius Europarlamento rinkimuose, tiek dabar Seimo rinkimuose dalyvauja savarankiškai, daugumą šalininkų išlaiko Tėvynės sąjunga ir Darbo partija. Tuo tarpu Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos bei Liberalų ir centro sąjungos rėmėjai yra mažiau lojalūs.

Seimo rinkimuose dalyvaujančios Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicijos partnerių rinkėjų simpatijos kiek skiriasi - Socialdemokratų partijos šalininkai dažniau nei Naujosios sąjungos (socialliberalų) remia naująją koaliciją.

Kurių partijų rinkėjai ištikimiausi?

(18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų, kurie apsisprendė už kurią partiją balsuoti, atsakymai)

Per Europarlamento rinkimus 2004 m. birželio 13 d. balsavo už :Ištikimybė partijai – kokia dalis iš balsavusiųuž šią partiją Europarlamento rinkimuose ketina balsuoti už ją vėl (proc.)
Koaliciją “Kartu mes jėga” (rusų sąjunga ir lenkų rinkimų akcija)81(už LLRA)
Tėvynės sąjungą (konservatoriai, politiniai kaliniai ir tremtiniai, krikščioniškieji demokratai)76
Darbo partiją70
Lietuvos socialdemokratų partiją63(už A. Brazausko ir A. Paulausko koaliciją)
Liberalų demokratų partiją58(už R. Pakso koaliciją)
Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungą53
Naująją Sąjungą /socialliberalus51(už A. Brazausko ir A. Paulausko koaliciją)
Liberalų ir centro sąjungą47

Apklausos vyko 2004 m. spalio 3 - 5 d . Apklausta 1017 Lietuvos gyventojų nuo 18 metų ir vyresnių, 101 Lietuvos vietovėje. Apklaustųjų sudėtis atitinka 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų sudėtį pagal lytį, amžių, išsimokslinimą, tautybę, gyvenvietės tipą. Apklaustų žmonių nuomonė rodo 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų nuomonę. Tyrimų rezultatų paklaida iki 3 procentų.

Apklausose respondentams buvo pateikiama kortelė su rinkimuose dalyvaujančių partijų ir koalicijų sąrašu. Jos buvo išvardytos ta tvarka, kaip bus pateiktos rinkimų biuletenyje. Partijų ir koalicijų pavadinimai užrašyti taip, kaip jie yra užregistruoti Vyriausioje rinkimų komisijoje (kaip pateikta VRK interneto puslapyje). Prie kiekvienos partijos buvo parašyta pirmo politikų pavardė iš partijų sąrašo, o prie koalicijų buvo nurodytos į jas įeinančios partijos (iš VRK interneto puslapio).

Ši apklausa yra Lietuvos naujienų agentūros ELTA ir Lietuvos-Didžiosios Britanijos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos Tyrimai" bendras projektas. Skelbiant apklausos duomenis nuoroda į ELTA ir “Baltijos tyrimus” būtina.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.