aA
Libijos lyderis Muammaras Gaddafis trečiadienį kreipėsi į Irake įkaitu laikomo brito Kennetho Bigley pagrobėjus ir paprašė šį paleisti. Tai pranešė oficiali Libijos žinių agentūra.
Muammar Gaddafi
Libijos lyderis Muammaras Gaddafis (Muamaras Gadafis) eina pro paveikslą, kabantį Europos Komisijos prezidento Romano Prodi (Romano Prodžio) ofise. Gaddafis atvyko oficialaus dviejų dienų vizito į Belgiją ir Europos Sąjungos institucijas. Tai yra pirmoji jo kelionė į Europą po 15 metų pertraukos.
© Reuters/Scanpix
Vienas iš M. Gaddafio sūnų, kuris praeityje jau yra užsistojęs islamistų grupuočių pagrobtus vakariečius, antradienį pareiškė naudojantis savo labdaros fondo kontaktus Irake, kad padėtų išlaisvinti K. Bigley . Libijos lyderio sūnus pažymėjo, kad kitos 48 valandos bus lemtingos įkaito likimui.

Žinių agentūra JANA pažymėjo, kad M. Gaddafis nori išgirsti iš K. Bigley pagrobėjų, ar šie turi kokių nors sąlygų dėl jo paleidimo: "Kraštietis lyderis išleido štai tokį kreipimąsi į pagrobėjus: "Prašome paleisti šį vargšą britą, nes mūsų pagalbos paprašė jo šeima. Jei jie turi kokių nors sąlygų, prašom jas pateikti mums bet kokiomis priemonėmis".

M. Gaddafis paragino Didžiosios Britanijos vyriausybę kartu su laikinąja Irako vyriausybe bei Jungtinėmis Valstijomis atkreipti dėmesį į pagrobėjų reikalavimus išlaisvinti irakietes kalines. Vašingtonas teigia, kad nelaisvėje laikomos tik dvi irakietės - abi jos yra aukštos ginklų srities mokslininkės.

M. Gaddafio sūnus Saifas pažymėjo, kad 62 metų inžinieriaus brito šeima susisiekė su juo. K. Bigley kovotojai pagrobė beveik prieš tris savaites. Pagrobėjai jau yra nukirsdinę du jo kolegas amerikiečius.

M. Gaddafį per vizitą Libano mieste Musratoje agentūra JANA citavo prašant pagrobėjus susisiekti su juo per bet kokią asmenų grupę, "jei ta grupė nėra nežinoma ir nėra kaltinama terorizmu".

K. Bigley nužudyti yra pagrasinusi "Tavhido ir džihado grupuotė", kuriai vadovauja "Al Qaeda" sąjungininkas Abu Musabas Al-Zarqawis.

2000-aisiais M. Gaddafio sūnus Saifas tarpininkavo išlaisvinant Filipinuose islamistų pagrobtus europiečius ir pietų afrikiečius. Pernai Malio prezidentas dėkojo M. Gaddafiui už tai, kad šis padėjo išlaisvinti Sacharoje Alžyro kovotojų pagrobtus 14 įkaitų europiečių, tačiau neminėjo, kokią pagalbą Libijos lyderis suteikė.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.