aA
Namų ruošos darbų skyrimas kūdikiui gali pasirodyti tikra kankynė. Juk 2 metų vaikas nebus pats tvarkingiausias ir stropiausias darbininkas. Bet jei suteiksite kūdikiui nors menkiausią atsakomybę, tai turės teigiamos įtakos ateityje formuojantis geriems įpročiams. Be to, turėdamas savo pareigas, vaikas jausis šeimos dalimi, kažkuo svarbiu, kieno indėlis yra vertinamas.
Vaikas
Vaikas
Skirdami namų ruošos darbus, atsižvelkite į šiuos patarimus:

Parinkite užduotis, tinkamas vaiko amžiui. Pasirūpinkite, kad užduotys būtų paprastos ir aiškios, nes jūsų kūdikis dar neturi pažintinio sugebėjimo suskirstyti didelę užduotį į smulkesnes dalis. Pavyzdžiui, jei liepsite jam eiti susitvarkyti kambarį, susidursite su tuščiu vaiko žvilgsniu. Bet jis gali imtis atsakomybės už darbo dalis, tokias kaip drabužių sudėjimas į skalbinių dėžę ar žaislų surinkimas.

Apytiksliai nustatykite namų ruošos darbus: užduotis gali būti padėti savo lėkštę ir šaukštą ant stalo prieš pietus, arba dantų šepetėlio padėjimas į vietą išsivalius dantis.

Kūdikiai nori būti tokie, kaip Mama ir Tėtis, taigi, rodykite jiems pavyzdį ir leiskite jiems būti pagalbininkais. Valydama virtuvę, paduokite vaikui kempinę ir leiskite nušluostyti stalą. Pamatysite, kad jie noriai, netgi džiaugsmingai, pagelbės jums.

Vaikas dirba

Paaiškinimas turi būti nesudėtingas. Prieš duodant vaikui užduotį, parodykite jam, kaip tai daryti ir paaiškinkite. Pavyzdžiui, galite jam parodyti, kaip į skirtingas krūvas sudedate šviesius ir tamsius drabužius, prieš skalbdama juos. Atminkite, tokiame amžiuje užduotys neturi būti sudėtingos, kad joms reikėtų išsamaus paaiškinimo. Jei aiškinimas trunka ilgiau nei minutę, greičiausiai kūdikiui ši užduotis bus per daug sudėtinga.

Atsitraukite. Kai jūsų kūdikis pirmą kartą daro kažką pats, būkite kantrūs. Jūsų noras pagelbėti gali reikšti, kad jis pats to nesugeba. Niekada nenuvertinkite jo pastangų. Jei norite jam duoti patarimą, darykite tai švelniai: nesakykite "Ne, tai neteisinga", pabandykite "Tu puikiai rūšiuoji skalbinius. Tačiau norėčiau rudas kojines padėti prie tamsių skalbinių, nes jų spalva tamsesnė."

Padarykite pagalbą įpročiu. Įveskite tvarką, kad namų ruošos darbai būtų atliekami kasdien maždaug tokiu pačiu metu. Pavyzdžiui, jūsų vaiko užduotis galėtų būti gražiai pasidėti pižamą ryte ir susirinkti savo žaislus vakare prieš miegą. Taip pat galite kurią nors savaitės dieną pavadinti švaros diena ir skirti kūdikiui didesnę užduotį, pavyzdžiui, padėti šluostyti dulkes ar šluoti grindis.

Galima sudaryti namų ruošos darbų sąrašą ir nurodyti, kas ką atlieka. Tokiu būdu jūsų vaikas sužinos, kad kiekvienas šeimos narys prisideda prie tvarkos namuose. Kadangi jūsų vaikas dar porą metų nemokės skaityti, sąraše vietoj žodžių naudokite paveikslėlius, reiškiančius namų ruošos darbus (šluota šlavimui, lėkštė ir šluostė indų plovimui). Žvaigždutė ar lipdukas prie atliktos užduoties yra puikus atlygis, kartu su gausiomis pagyromis dėl gerai padaryto darbo. Nepamirškite pakoreguoti užduočių vaikui augant.

Mama su vaiku

Švilpaukite dirbdami. Vienas didžiausių stimulų atlikti namų ruošos darbus kūdikiui yra buvimas kartu su jumis, taigi, neliepkite jam dirbti vienam iki kol jis paaugs ir įgis daugiau patirties. Net jei jo užduotis yra surinkti Lego kaladėles, būkite šalia ir plepėkite su juo, ar prisijunkite, atlikdami savo darbus. Jis vertins jūsų kompaniją, ir jūs galėsite paskatinti jį, jei praras susidomėjimą.

Palengvinkite jo užduotį, įrengdami lengvai pasiekiamas saugyklas jo žaislams. Tikėtina, kad jūsų vaikui tokia užduotis kaip šlavimas atrodys pramoga, ypač jei jis turės savo vaikiško dydžio šluotą ir semtuvėlį dulkėms. Neparodykite jam, kad namų ruoša yra nuobodus užsiėmimas. Paverskite ją lenktynėmis ("Pažiūrėkime, kas pirmas sudės žaislus į dėžę") arba kartu dainuokite daineles.

Būtinai pasakykite vaikui, kad jis atlieka puikų darbą ir priminkite, kad jis daug jums padeda. Galite nurodyti jam jo darbo naudą; jei jis padeda nušluostyti virtuvės stalą, galite pasakyti "Dabar jis bus švarus, kai sėsime pietauti." Tai vaikui atskleidžia atlikto darbo prasmę ir parodo, koks svarbus yra jo indėlis.

Nesitikėkite tobulumo. Nė vienas vaikas nesiims namų ruošos darbų noriai kiekvieną kartą – ir tikrai ne 2-3 metų vaikas! Kaip ir suaugusieji, vaikai turi kitų reikalų, kuriuos reikia atlikti vietoj namų ruošos. Jei turite vaikui priminti, būkite draugiški ir dalykiški. Barniai niekada neatneša naudos. Geriau tiesiog pasakykite, "Laikas susitvarkyti žaislus. Tada galėsime paskaityti pasaką prieš miegą."

Vienas iš namų ruošos tikslų yra išvystyti vaiko iniciatyvos jausmą, taigi, stenkitės visko nekontroliuoti. Pripažinkite, kad tokiame amžiuje užduotys nebus atliktos tobulai – to ir nereikia. Galiausiai, turėkite omenyje, kad jūsų vaikas turi dar daug laiko išmokti namų ruošos. Jei jis išmoksta jums padėti tik per porą mėnesių, tai yra puiku. Šiuos įgūdžius jis naudos visą savo likusį gyvenimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.