aA
Europos Komisija trečiadienį rekomendavo Europos Sąjungai pradėti su Turkija derybas dėl šios šalies narystės bloke, tačiau nurodė, kad Ankara privalo įvykdyti daug griežtų sąlygų ir tik tada galės įstoti į Sąjungą, sakė žemės ūkio komisaras Franzas Fischleris.
Turkija
Vyras Turkijoje stebi karinį paradą pro milžinišką šalies vėliavą. Turkijoje paminėtos 82-antrosios Pergalės dienos metinės.
© Reuters/Scanpix
"Aišku, jog yra tikimybė, kad Turkija gali tapti nare, bet derybų - ir tai labai svarbu - ribos nenustatytos", - sakė jis po Komisijos posėdžio.

EK pirmininkas Romano Prodi ir plėtros komisaras Guenteris Verheugenas (Giunteris Ferhoigenas) oficialiai apie šį sprendimą, kurį ES piliečiai vertina prieštaringai, kiek vėliau paskelbs Europos Parlamente.

EK rekomendacijoje sakoma, kad derybos bus "neribotas procesas, kurio išdavos iš anksto negalima garantuoti". Dokumente konkreti derybų pradžios data nenurodoma - galutinį sprendimą gruodžio 17 dieną priims ES lyderiai.

"Komisija mano, kad Turkija pakankamai atitinka politinius kriterijus, ir rekomenduoja pradėti derybas dėl priėmimo", - sakoma dokumente.

Šaltinis ES sakė, kad rekomendacijos projektas buvo priimtas padarius tik "kosmetinius redagavimo pakeitimus".

"Rimtų ir nuolatinių laisvės, demokratijos, pagarbos žmogaus teisėms ir pagrindinių laisvių principų, kuriais grindžiama Sąjunga, pažeidimų atveju Komisija rekomenduos sustabdyti derybas", - rašyta projekte.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.