aA
JAV kariškiai dėl vieno irakiečių generolo, kuris užtroško per tardymą įkištas į miegmaišį, mirties keturiems kareiviams pateikė kaltinimus nužudymu, pirmadienį pranešė armija.
Puskarininkiai Jeffersonas Williamsas, Lewisas Welshoferis, Williamas Sommeris ir Jerry Loperis buvo apkaltinti dėl nužudymo ir pareigos nevykdymo, sakoma Fort Karsono (Koloradas) pareigūnų pranešime.

Irakiečių generolas majoras Abid Hamedas Mowhoushas, kuris buvo aukšto rango priešlėktuvinės gynybos vadas nuverstojo prezidento Saddamo Husseino armijoje, mirė praėjusių metų lapkričio 26 dieną dėl "uždusimo, kurį sukėlė troškinimas ir krūtinės suspaudimas", rašoma jo mirties liudijime, kurį armija paskelbė gegužės mėnesį. Tuo metu generolą JAV kariškiai laikė Kaime netoli Sirijos sienos.

Tai dar vieni JAV kariai, kuriems pateikiami kaltinimai dėl žiauraus elgesio su Irake ir Afganistane laikytais kaliniais. Kai kurie šių kalinių mirė.

Už nužudymą gali būti paskirta kalėjimo iki gyvos galvos bausmė be teisės prašyti paleisti pirma laiko, o už pareigos nevykdymą - kalėjimo iki pusės metų bausmė.

Iš pradžių JAV kariškiai nurodydavo, kad generolas tikriausiai mirė dėl natūralių priežasčių, tačiau išvadą pakeitė šį pavasarį pasirodžius pranešimams apie žiaurų elgesį su irakiečių kaliniais netoli Bagdado esančiame Abu Graibo kalėjime.

Armijos pranešime apie minėtiems keturiems kariams pateiktus kaltinimus rašoma, kad jie A.H.Mowhoushą nužudė "uždusindami jį, panaudodami miegmaišį ir elektros laidą".

JAV kariškiai yra sakę, kad kareiviai per tardymą įkišo A.H.Mowhoushą žemyn galva į miegmaišį, rideno jį pirmyn atgal, o paskui vienas karys atsisėdo jam ant krūtinės. Generolas buvo sulaikytas maždaug dvi savaitės prieš mirtį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.