aA
Kaip teigiama "Lietuvos ryte" išpublikuotame interviu, Seimo vadovas Artūras Paulauskas po rinkimų neatmeta koalicijos su Darbo partija galimybės. Tačiau antradienio rytą tiesioginėje Žinių radijo laidoje A.Paulauskas sakė buvęs neteisingai suprastas. Jis sako, jog koalicija su Darbo partija galima tik tuo atveju, jei bus įgyvendinama Algirdo Brazausko ir Artūro Paulausko koalicijos rinkimų programa.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© ELTA
“Turiu prisipažinti, kad dar nespėjau perskaityti to interviu, bet vakar duodamas interviu aš labai aiškiai pasakiau, kad aš įsivaizduoju, jog po rinkimų mes būsime ašis, apie kurią suksis koalicijų formavimas, ir tų, kuriuos mes kviesime ar kurie patys siūlysis į koaliciją, visada klausime, ar jie pajėgūs įgyvendinti mūsų programą. Mes nesiruošiame įgyvendinti kitų partijų programų, nes mūsų programa yra patraukli ir pripažinta visuomenės. Todėl pirma sąlyga - kad mūsų programa būtų įgyvendinta. Aišku, bus derinamos tam tikros programinės nuostatos, bet mes labai aiškiai pasakome, kad jokių radikalių konstitucinių permainų, jokių valstybės tarnybų draskymų nebus. Taip, turi būti pokyčiai, labai ryžtingi, aiškūs žingsniai, bet be tokių draskymų, ardymų ir chaoso sukūrimo. Mes jau 14 metų einame nepriklausomybės keliu, ir reikia išmokti dirbti ramiai, darant netgi reformas, nesukeliant sumaišties”, – Žinių radijo eteryje sakė A.Paulauskas.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas interviu "Lietuvos rytui" teigė, kad sąjungą tarp Darbo partijos ir dabartinės valdančiosios koalicijos vertina kaip vieną realiausių būsimosios parlamento daugumos variantų. Kitas Seimo daugumos dėliones, skirtas atriboti Darbo partiją nuo valdžios, A.Paulauskas pavadino pernelyg trapiomis ir nepatikimomis.

Kaip rašoma "Lietuvos ryte", A.Paulausko teigimu, žinant, kaip per visus ketverius metus daugelis Seimo narių pamėgo bėgioti iš partijos į partiją, kiek daug buvo įvairių nenuoseklumų ir svyravimų, būtų labai sudėtinga sudaryti įvairialypę valdančiąją koaliciją, kuri būtų tvirta.

"Todėl koalicijos su Darbo partija varianto tikrai neatmetu", - sakė A.Paulauskas.

"Jeigu norime, kad Vyriausybė dirbtų stabiliai, negalime jos paremti tokia Seimo dauguma, kuri turėtų tiktai vieno ar dviejų balsų persvarą",- teigia Seimo pirmininkas.

NS pirmininkas prognozavo, kad dabartinės valdančiosios daugumos socialdemokratų ir socialliberalų koalicija naujajame Seime gaus nuo 40 iki 50 mandatų.

"Manau, kad mūsų koalicijos politikai, patekę į Seimą, taps tuo centru, aplink kurį viskas suksis", - teigė socialliberalų lyderis.

A.Paulausko teigimu, sprendžiant tai, kas bus partneriai, bus svarbūs ir grynai praktiniai dalykai - svarbu, kad nauja koalicija nepradėtų greitai byrėti, galėtų išsilaikyti iki kadencijos pabaigos, kad su tais žmonėmis, kurie bus deleguoti į Vyriausybę, būtų galima dirbti.

"Tarkime, norima sudaryti koaliciją prieš Darbo partiją, ją siekiant atriboti nuo valdžios. Kas tokioje koalicijoje gali būti? Kiek joje bus politinių jėgų ir kiek Seimo narių balsų? Ir kokius reikalavimus tos jėgos gali kelti? Pagaliau, kaip tos partijos gali dalyvauti valdančiojoje koalicijoje - ar kaip visaverčiai partneriai, ar tik paremdamos savo balsais tam tikrais svarbiais momentais - dėl premjero kandidatūros, Vyriausybės programos, biudžeto", - svarstė A.Paulauskas.

A.Paulauskas taip pat teigė, kad Seimo rinkimų kampanija dabar labiau panaši į šurmulį, kuris skirtas tik rinkėjo akims ir ausims, daugiau niekam.

"Būčiau linkęs pritarti ir kai kuriems politologams, kurie tiesiai teigia, jog šiandien mūsų visuomenė yra atsidūrusi pilietinio karo situacijoje",- teigė A.Paulauskas.

Seimo rinkimai vyks šį sekmadienį.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.