aA
Olandijos vyriausybė yra užtikrinta, kad gali laimėti kitais metais planuojamą surengti referendumą dėl naujos Europos Sąjungos (ES) Konstitucijos, tačiau turės labai daug pasistengti, kad susidorotų su vis augančiu euroskeptikų skaičiumi šalyje, pirmadienį sakė Europos reikalų ministras.
ES Konstitucijos projektas
ES Konstitucijos projektas
© EPA-ELTA
Olandija, kuri šiuo metu pirmininkauja Europos Komisijai, tikriausiai bus pirma šalis, 2005 metais surengsianti referendumą dėl naujos ES Konstitucijos, kurią turi patvirtinti visos 25 ES šalys narės. Jei Konstitucija nebus patvirtinta, Sąjungoje kils didžiulė suirutė.

"Aš tikiuosi, kad referendumo rezultatai bus mums palankūs, tačiau, kad taip nutiktų, vyriausybė labai stengsis", - sakė jis prieš Europos reikalų ministrų susitikimą Amsterdame, kuriame bus aptariama, kaip sumažinti nesutarimus tarp ES ir jos narių gyventojų.

Olandija buvo viena iš šešių šalių, įkūrusių ES, kurios narių skaičius vėliau išaugo iki 25. Tačiau pastaruoju metu atliktos apklausos teigia, kad Olandijos visuomenė vis mažiau pasitiki ES.

Anot Europos reikalų ministro, šalių apsisprendimą dėl Konstitucijos gali įtakoti narystės derybos su Turkija, todėl Olandija stengsis, kad ES vadovai dėl Turkijos priimtų sprendimą, kuris "būtų suprantamas ir priimtinas" visuomenei.

"Iškiltų didžiulė problema, jei viena ar dvi narės sustabdytų visą integracijos procesą, kuris Europą turėtų padaryti labiau demokratiška, įtakinga ir atvira, nes dėl to ši Sąjunga ir egzistuoja", - sakė jis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.