aA
Europos Sąjungos (ES) nare tapusi Lietuva šią savaitę prisijungs prie Azijos ir Europos Susitikimo (ASEM) - neformalaus dialogo ir bendradarbiavimo tarp dviejų žemynų valstybių.
Antanas Valionis
Antanas Valionis
© ELTA
Anot Užsienio reikalų ministerijos, Vietnamo sostinėje Hanojuje spalio 7-9 dienomis vyksiančiame penktajame ASEM šio proceso narėmis taps Lietuva ir dar devynios naujosios bloko valstybės bei trys Azijos šalys - Kambodža, Laosas ir Birma. Šiuo metu ASEM priklauso 15 senųjų ES narių ir 10 Azijos valstybių.

Pagrindinė šios savaitės susitikimo tema - tolesnis Azijos ir Europos partnerystės aktyvinimas bei įgyvendinimas. Lietuvos delegacijai penktajame ASEM vadovaus užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Delegacijų vadovai trijose uždarose sesijose aptars tarptautinę padėtį ir naujuosius iššūkius tarptautinėje arenoje, ekonominės partnerystės tarp Azijos ir Europos perspektyvas globalizacijos bei atvirojo regionalizmo kontekste, taip pat kultūrų reikšmę informacinių technologijų ir globalizacijos amžiuje.

Renginyje planuojama priimti Hanojaus deklaraciją dėl glaudesnio ekonominio bendradarbiavimo tarp Azijos ir Europos bei ASEM deklaraciją apie dialogą tarp kultūrų ir civilizacijų.

ES ir Azijos valstybių vadovų susitikimai vyksta kas dveji metai. Juose valstybių arba vyriausybių vadovai ir Europos Komisijos prezidentas nustato svarbiausias tolesnes šio proceso gaires.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.