aA
Kaip ir daugelis kitų didžiųjų žmonijos išradimų, elektroninis paštas negali pasigirti įspūdinga savo istorijos pradžia, užfiksuota 1971 m. rudenį. Iš tikro Rėjus Tomlinsonas, amerikietis inžinierius, vadinamas "elektroninio pašto tėvu", tiksliai negali prisiminti, kada gi jis pasiuntė pačią pirmąją žinutę, kas joje buvo parašyta ir kam ji buvo skirta.
Mailbox
"Gal tai buvo pirmoji eilutė iš Abraomo Linkolno Getisburgo kalbos", svarsto išradėjas.

Inžinierių grupės vadovas Kembridže įsikūrusioje bendrovėje "BBN Technologies" po daugelio metų užmaršties ir vėl pateko viešumon. Šiomis dienomis jam tenka atsakyti į daugybę klausimų apie savo sukurtą programą, kuriai po kelių savaičių sueis 30 metų.

R.Tomlinsonas kuklinasi pasakodamas apie savo "kūdikį, silpną padarėlį". Žinutėje buvo 200 kodo eilučių, o pačios programos, kuriomis buvo įmanoma perduoti kompiuterines laikmenas ir siųsti žinutes, jau buvo sukurtos, sako inžinierius.

Tačiau šios programos turėjo rimtų trūkumų. Pavyzdžiui, žinutės siuntimo programa leido vartotojui parašyti pranešimą tik į kolegos pašto dėžutę, jei šioji buvo tame pačiame kompiuteryje, kaip ir siuntėjo.

R.Tomlinsonas surado būdą sukurti pašto dėžutes kituose kompiuteriuose, sujungtuose į vieną kompiuterinį tinklą. Jis taip pat įvedė ir dabar žinomą ženklą @. Šis simbolis garantavo, kad pranešimas bus nusiųstas nurodytam gavėjui.

Galutinis produktas, išradėjo tvirtinimu, buvo paprasta dviejų jau egzistavusių programų kombinacija, leidžianti asmeniui nusiųsti pranešimą konkrečiam kompiuterio vartotojui ar į bet kokį kitą kompiuterį, prijungtą prie "ARPA Net" tinklo, dabartinio interneto protėvio, kurį sukūrė JAV gynybos departamento specialistai.

Po 30 metų elektroninis paštas tapo gyvybiškai svarbia komunikacijos forma.

R.Tomlinsonas, prisimindamas 1971-uosius, teigia, jog elektroninis paštas tada buvo sąlyginai nereikšmingas išradimas, nes "ARPA Net" tinklas teturėjo vos kelis šimtus vartotojų.

Be to, modeminis ryšys tais laikais buvo ne ką greitesnis nei sraigė, ir galėjo užtikrinti vos vieną dvidešimtąją šiandieninio greičio. Prasminga buvo siųsti tik trumpus ir pačius būtiniausius pranešimus.

"Reikėjo kelerių metų, ir viskas pasikeitė", - sako išradėjas. Tik aštuntajame dešimtmetyje elektroninis paštas kartu su asmeninių kompiuterių banga įsiveržė į kompiuterių entuziastų ir universiteto studentų gyvenimą. Kitas svarbus etapas jo gyvenime prasidėjo devintojo dešimtmečio viduryje, pasirodžius internetui.

R.Tomlinsonas sakosi gavęs nemažai padėkos laiškų ir tik kelis kritikos laiškus. Visi jie, žinoma, pasiekė išradėją elektroniniu paštu.

ELTA