aA
Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas sekmadienį valdančiosios partijos suvažiavime pareiškė, kad priima siūlymą 2012 metais dalyvauti šalies prezidento rinkimuose, kuriuos jis garantuotai laimės.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix

Jo nominavimas per iškilmingą "Vieningosios Rusijos" suvažiavimą buvo tik formalumas po to, kai prezidentas Dmitrijus Medvedevas rugsėjo mėnesį paskelbė, kad pasitraukia ir leidžia 2012 metų kovą įvyksiančiuose rinkimuose dalyvauti V. Putinui, o pats užimsiąs premjero postą.

Suvažiavimas buvo surengtas savaitė prieš gruodžio 4-ąją įvyksiančius parlamento rinkimus, kuriuos turi laimėti "Vieningoji Rusija", bet kurie pirmą kartą pastaraisiais metais gali pademonstruoti, kad ankstesnė didžiulė visuomenės parama valdžiai ima nykti.

"Išduoti 614 balsalapių. Balsavimo rezultatai: "už" - 614, "prieš" - nėra, - pareiškė B. Gryzlovas "Vieningosios Rusijos" suvažiavime, pranešdamas balsavimo dėl V .Putino kandidatūros patvirtinimo rezultatus.

Suvažiavimas taip pat vienbalsiai patvirtino balsavimo dėl V.Putino patvirtinimo kandidatu į prezidentus protokolą.

"Aš esu dėkingas Dmitrijui Anatoljevičiui Medvedevui, "Vieningosios Rusijos" suvažiavimui už tai, kad iškėlė mano kandidatūrą ir pasiūlė balotiruotis į Rusijos Federacijos prezidento pareigas", - sakė V.Putinas.

"Aš, žinoma, dėkodamas šį siūlymą priimu", - pridūrė jis.

"Vieningosios Rusijos" pirmininkas Borisas Gryzlovas anksčiau paskelbė, kad partija sutiko iškelti V.Putino kandidatūrą į prezidentus.

V. Putinas Rusijoje dominavo daugiau kaip dešimtmetį po to, kai 2000-aisiais perėmė įgaliojimus iš pirmojo posovietinio prezidento Boriso Jelcino. 2008-aisiais V.Putinas po dviejų leidžiamų kadencijų iš eilės užleido prezidento postą D.Medvedevui.

"Nėra sėkmingiau dirbančio, labiau patyrusio ar populiaresnio politiko Rusijoje už Vladimirą Putiną", - kalboje savo politinį vadovą gyrė D. Medvedevas.

"Mes oficialiai nustatėme savo politinę ateitį ne vien trumpam, bet ir ilgam periodui, - sakė jis. - Čia nėra jokios apgaulės".

Turėdamas omenyje savo tandemą su V.Putinu ir "Vieningąja Rusija", D. Medvedevas sakė: "Nėra jokios kitos tokios komandos. Tiesiog nėra".

Suvažiavime Lužnikų sporto arenoje - ten pat, kur D. Medvedevas rugsėjo mėnesį paskelbė, kad užleidžia prezidento postą V. Putinui, - dalyvauja daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

D. Medvedevas ir V. Putinas į rinkimų kampanijos mitingą primenantį suvažiavimą įžengė kartu, aidint garsiai muzikai ir žybsint šviesoms. Juos pasitikdami delegatai mojavo vėliavomis ir skandavo "Rusija! Rusija!".

Laukiamas 59 metų V.Putino sugrįžimas į Kremlių gali reikšti, kad jis prezidento postą gali išlaikyti iki 2024 metų. Tokiu atveju jis taptų ilgiausiai Rusijos lyderiu - valstybės vadovo ar premjero poste - išbuvusiu žmogumi po Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino.

Po savaitės įvyksiančius Valstybės Dūmos - žemųjų parlamento rūmų - rinkimus, turėtų laimėti "Vieningoji Rusija", tačiau prognozuojama, kad jos persvara šį kartą bus reikšmingai mažesnė nei per praėjusius rinkimus 2007 metais.

Savo kalboje, kuria aiškiai siekė padidinti paramą "Vieningajai Rusijai", D. Medvedevas sakė, kad per V. Putino dešimtmetį valdžioje Rusijoje susikūrė nauja vidurinioji klasė, o atlyginimai padidėjo aštuonis kartus.

Pasak D. Medvedevo, gruodžio 4-osios rinkimų rezultatai paveiks ir kovo 4 dieną įvyksiančius prezidento rinkimus. Dabartinis šalies vadovas paragino rusus balsuoti už "Vieningąją Rusiją".

"Esu įsitikinęs, kad mūsų pergalė yra ne tik palanki, bet ir svarbi šalies ateičiai", - sakė D. Medvedevas.

Partijos suvažiavo išvakarėse paskelbti dviejų apklausų rezultatai rodo, kad "Vieningoji Rusija" išlaiko daugumą, bet laimės ne daugiau kaip 262 vietas 450 vietų Dūmoje.

"Vieningosios Rusijos" suvažiavimas slaptu balsavimu vienbalsiai patvirtino Vladimiro Putino kandidatūrą į RF prezidento postą, pranešė partijos Vyriausiosios tarybos pirmininkas Borisas Gryzlovas.

Prasideda naujas Rusijos plėtotės etapas

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas pareiškė, kad šalyje prasideda naujas plėtotės etapas, kurio tikslas - vykdyti "liaudies interesų politiką".

"Šiandien mums visiems akivaizdu: prasideda naujas mūsų šalies raidos etapas", - pareiškė V. Putinas, kuris sutiko priimti "Vieningosios Rusijos" suvažiavimo delegatų siūlymą balotiruotis į Rusijos prezidentus.

Pasak premjero, šis etapas "parengtas ir galimas".

"Įgyvendindami savo strategiją mes turime klausyti žmonių ir jausti jų problemas - tai yra svarbiausia", - pabrėžė V.Putinas.

Jis pažymėjo, jog pirmučiausi uždaviniai - vykdyti socialinius įsipareigojimus, ginti daugumos interesus, kovoti su bet kuriuo neteisingumu, ginti žmogaus teises ir jo vertybes.

"Tik tada mes galime jausti piliečių pasitikėjimą", - įsitikinęs V. Putinas.

"Kiekvieną dieną stengtis gerinti gyvenimo kokybę šalyje, visada sakyti žmonėms tiesą, kad ir kokia ji būtų sudėtinga, - reikia išmokti tai daryti. Tai ir yra geriausia valstybės politika - liaudies interesų politika, mūsų politika", - pareiškė jis.

Putinas perspėja užsienio valstybes nesikišti į Rusijos rinkimus

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas sekmadienį perspėjo užsienio valstybes nesikišti į gruodžio mėnesį įvyksiančius Rusijos parlamento ir kitais metais rengiamus prezidento rinkimus.

Valdančiosios partijos "Vieningoji Rusija" suvažiavime V. Putinas sakė, jog užsienio valstybės moka nevyriausybinėms organizacijoms Rusijoje, kad jos darytų įtaką rinkimų kampanijai.

"Kai kurių užsienio valstybių atstovai telkia tuos, kuriems jie moka pinigus, vadinamuosius "paskolų gavėjus", jiems rengia instruktažus, nukreipia juos į "atitinkamą darbą" tam, kad galiausiai padarytų poveikį rinkimų kampanijos eigai mūsų šalyje", - sakė jis.

"Tuščias darbas. Kaip pas mus sakoma, pinigai kaip į balą", - pabrėžė premjeras.

"Pirma, todėl, kad Judas ne pats gerbiamiausias mūsų liaudyje Biblijos veikėjas, antra, tegu geriau tuos pinigus nukreipia savo valstybės skolai grąžinti ir liaunasi vykdę neveiksmingą bei daug kainuojančią politiką", - pareiškė V. Putinas.

Pasiryžęs padaryti viską, kad Rusija eitų pirmyn, o žmonių gyvenimas gerėtų

Rusijos vyriausybės vadovas Vladimiras Putinas padėkojo "Vieningosios Rusijos" suvažiavimui už jo rėmimą kandidatu į šalies prezidentus ir pažadėjo padaryti viską, kad Rusija eitų pirmyn.

"Aš noriu padėkoti visiems, kurie yra salėje. Padėkos žodžius noriu tarti visiems Rusijos piliečiams - ir tiems, kurie yra besąlygiški daug metų šalininkai to, ką mes darome ir daro jūsų nuolankus tarnas, ir tiems, kuriuo kuo nors abejoja", - pareiškė V.Putinas, kalbėdamas "Vieningosios Rusijos" suvažiavime, kuris vienbalsiai parėmė jo iškėlimą kandidatu į prezidentus rinkimuose 2012 metais.

"Noriu pasakyti, - pabrėžė V. Putinas, - kad visą savo gyvenimą visada aš jaučiausi esąs mūsų šalies ir mūsų didžios liaudies dalelė".

"Visas mano gyvenimas, neperdedant, visas, buvo nukreiptas tarnauti Tėvynei, visais jo etapais. Ir dabar aš, kreipdamasis į jus ir visus Rusijos piliečius, noriu pasakyti: jeigu žmonės patiki man aukščiausią šalyje postą, padarysiu viską tam, kad mūsų darbo rezultatai būtų verti, kad Rusija eitų į priekį, kad ji stiprintų savo jėgas, kad žmonės būtų geresni ir gražesni. Mūsų šūkis - tik pirmyn!" - pareiškė V.Putinas.

Kai V. Putinas baigė kalbėti, pas jį į sceną pakilo Rusijos prezidentas D. Medvedevas.

Po to salė paskui prezidentą ir premjerą ėmė skanduoti: "Rusija! Rusija!"

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.