aA
Piketą pradėjo 9 ūkininkai. Tokio dydžio piketui savivaldybės leidimo nereikia.

Kaip žurnalistams sakė Joniškio ūkininkų profesinės sąjungos pirmininkas Anicetas Rudis, ūkininkai ketina protestuoti, kol žemdirbiams bus sumokėti pinigai.

"Šiandien čia stovime mes, rytoj mus pakeis kiti", sakė A. Rudis.

Jo teigimu, žemdirbiai reikalauja, kad nedelsiant būtų visiškai atsiskaityta už supirktus kvotinius cukrinius runkelius, panaikinant "neteisėtai priimtą 1999 metų gruodžio 21 dienos Vyriausybės nutarimą".

"Mes prieštaraujame prieš Vyriausybės nutarimą, kuris buvo priimtas įvykus cukrinių runkelių paruošoms, kurios baigėsi lapkričio 20 dieną. Jų perdirbimas fabrikuose pasibaigė gruodžio 23 dieną, o nutarimas buvo priimtas gruodžio 21 dieną", sakė A. Rudis.

Anot jo, nutarimu buvo pakeista atsiskaitymo už cukrinius runkelius tvarka, pagal kurią už patiektą produkciją bus atsiskaityta tik per 2 metus.

Pagal tarpprofesinį susitarimą pirmas atsiskaitymas - 40 proc. - su žemdirbiais ir ūkininkais buvo numatytas gruodžio 1 dieną, likę 30 proc. - kovo 15 dieną, dar kiti - birželio 1 dieną.

"Būtent šie reikalavimai yra neįvykdyti. Kadangi žaidimo taisyklės buvo pakeistos pasibaigus varžyboms - cukrinių runkelių pristatymui, mes manome, kad mes esame teisūs", sakė A. Rudis.

Pasak ūkininkų, už praėjusių metų produkciją Vyriausybė jiems skolinga apie 20,1 mln. litų.

Praėjusią savaitę Joniškio žemdirbiai protestą buvo surengę kelyje Joniškis - Šiauliai.

Pritardami Joniškio ūkininkų reikalavimams, į piketą taip pat buvo atvykę Pakruojo, Šiaulių rajonų žemdirbiai bei Marijampolės regiono cukrinių runkelių augintojai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.