aA
Rugsėjo 11-osios teroras Jungtinėse Valstijose gali priversti pakeisti NATO darbotvarkę, tačiau pokyčiai nebus esminiai, pirmadienį sakė Aljanso generalinis sekretorius George'as Robertsonas.
NATO
"Taip, turėsime papildyti savo darbotvarkę, ją pritaikyti ir pakeisti, tačiau nepakeisime jos kokia nors visiškai kitokia (darbotvarke)", - kreipdamasis į Vokietijos laikraščio "Welt am Sonntag" Berlyne surengtą forumą sakė G.Robertsonas.

"Mūsų veiklos esmė buvo prasminga prieš rugsėjo 11-ąją ir tebėra prasminga po rugsėjo 11-osios", - sakė jis.

Savo kalboje, pavadintoje "Ar NATO yra pasirengęs priimti iššūkį?", generalinis sekretorius stengėsi išsklaidyti "naują mitą", kad dėl minėtų atakų nebegalioja nustatyta NATO darbotvarkė.

Jei atakos ir pakeitė NATO darbotvarkę, tai ją tik sustiprino, sakė G.Robertsonas. Be to, teroristų išpuoliai Niujorke ir Vašingtone dar labiau pagrindė taikos palaikymo Balkanuose būtinybę, "nes stabilių ir daugiataučių valstybių kūrimas yra geriausias draudimas nuo terorizmo".

Rugsėjo 11-oji dar labiau pagrindė Gynybos pajėgumų iniciatyvą (Defence Capabilities Initiative), kuri buvo sukurta parengti NATO pajėgas "įvairioms ir nenuspėjamoms" šiandienos grėsmėms, tęsė G.Robertsonas.

Pasak NATO vadovo, tai taip pat labiau pagrindė Aljanso plėtros logiką, nes dėl plačių koalicijų, kurios dabar reikalingos, Aljansui priklausančių ir nepriklausančių valstybių sąvokos vertė yra menkesnė nei bet kada.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.