aA
Opozicinės Seimo Tėvynės sąjungos (konservatorių) frakcija kritikuoja Vyriausybę, jog ši, priimdama, pasak konservatorių, "slaptą" sprendimą dėl "Lietuvos dujų" privatizavimo modelio, nesitarė su parlamentinėmis partijomis ir nusileido Rusijos dujų bendrovės "Gazprom" spaudimui.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos
Antradienį išplatintame TS (konservatorių) frakcijos pareiškime taip pat nuogąstaujama, kad ateityje dauguma "Lietuvos dujų" akcijų atiteks dujų tiekėjui iš Rytų.

Vyriausybė pirmadienį nutarė po 34 proc. "Lietuvos dujų" akcijų parduoti strateginiam Vakarų investuotojui ir Rusijos dujų tiekėjui, kuris galės sudaryti konsorciumą su savo partneriais Lietuvoje. 24 proc. dujų įmonės akcijų kol kas liks valstybei, ateityje jas taip pat rengiamasi parduoti.

"Tokia įvykių eiga tik dar labiau pagrindžia nuogąstavimus, kad Vyriausybės vadovas yra pasiryžęs per artimiausius kelerius metus likusias valstybės nuosavybėje "Lietuvos dujų" akcijas parduoti tokiu būdu, kad galiausiai didesnis nei 50 proc. įmonės akcijų paketas atitektų dujų tiekėjams iš Rusijos", - teigiama Seimo konservatorių frakcijos seniūno Andriaus Kubiliaus pasirašytame pareiškime.

Konservatorių neįtikino ir finansų ministrės Dalios Grybauskaitės teiginiai, jog Vyriausybės patvirtintas "Lietuvos dujų" privatizavimo modelis buvo suderintas su Pasaulio banku ir privatizuojant bendrovę ketinama pasirašyti strateginio investuotojo ir Vyriausybės akcininkų sutartį, kurioje turėtų būti įtvirtinta nuostata, jog Vyriausybė su strateginiu investuotoju išlaikys 51 proc. bendrovės akcijų ir derins savo veiksmus valdydami įmonę.

"Kol nėra tos sutarties, kol ministras pirmininkas neišdrįso susitikti su parlamentinių partijų atstovais ir išdėstyti visus motyvus, tol viskas lieka neaišku", - BNS sakė konservatorius.

Strateginio "Lietuvos dujų" investuotojo konkursas turėtų būti paskelbtas per mėnesį.

Dujų tiekėjui akcijas tikimasi parduoti iki kitų kovo pabaigos arba vėliausiai iki pirmojo pusmečio pabaigos, o galutinai privatizuoti dujų įmonę planuojama per 3-4 metus.

Premjero patarėjas privatizavimo klausimais Paulius Vilemas BNS sakė, kad strateginiam Vakarų investuotojui 34 proc. bendrovės "Lietuvos dujos" akcijų planuojama parduoti iki šių metų pabaigos. Tik po to bus skelbiamas konkursas dujų tiekėjui, kuriam bus parduota taip pat 34 proc. "Lietuvos dujų" akcijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.