aA
Kauno miesto apylinkės teismo teisėjas Bronislavas Liatukas savo elgesiu, kai už dvigubą žmogžudystę 18 metų nuteistą 34 metų kaunietį Egidijų Ašmoną į laisvę anksčiau laiko (neatlikus 11 metų 8 mėnesių 29 dienų laisvės atėmimo bausmės), pakenkė teismo autoritetui.
Nubaustas už dvigubą žmogžudystę teistą kalinį paleidęs Kauno teisėjas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Taip penktadienį konstatavo Teisėjų garbės teismas. Už Teisėjų etikos ir drausmės kodekso pažeidimą Kauno teisėjui skirtas griežtas papeikimas.

B. Liatuko drausmės bylos aplinkybes išanalizavęs Teisėjų garbės teismas konstatavo, kad Kauno miesto apylinkės teismo teisėjas, nuteistąjį E. Ašmoną iš įkalinimo įstaigos paleisdamas lygtinai, šiam neatlikus paskirtos nustatytos laisvės atėmimo bausmės, buvo neatidus, bylą nagrinėjo paviršutiniškai, neįsigilino į jos faktines aplinkybes, taikydamas įstatymą, nesivadovavo aiškiais faktiniais bylos duomenimis.

Tai vertintina kaip akivaizdžiai aplaidus teisėjo pasirengimo nagrinėti ir kruopščiai bei atidžiai išnagrinėti bylą pareigos atlikimas, praneša Nacionalinė teismų administracija (NTA).

„Tokiais savo poelgiais teisėjas B. Liatukas pažemino teisėjo vardą ir pakenkė teismo autoritetui. Priimant sprendimą, atsižvelgta į tai, kad B. Liatukas savo veiksmus vertina savikritiškai, gailisi dėl jų, bei į tai, kad jo padarytą pažeidimą iš dalies sąlygojo ir kitų teismo posėdyje dalyvavusių proceso dalyvių išsakyta įstatymui prieštaraujanti pozicija“, – skelbdamas sprendimą sakė Teisėjų garbės teismo pirmininkas Antanas Simniškis.

Bronislavas Liatukas teismai.lt nuotr.
Bronislavas Liatukas teismai.lt nuotr.

„Aš niekuo nesididžiuoju – negerai gavosi, ačiū Dievui, kad žmogus grąžintas į pataisos namus, teisingumas atstatytas. Jeigu liksiu dirbti, žinosiu, kad ir viršelį reikia, o ne tik bylą skaityti“, – yra sakęs teisėjas B. Liatukas, pripažinęs, kad neskaitė visos žudiko bylos.

Bylos duomenimis, praėjusių metų lapkričio 19-ąją B. Liatukas patenkino Kauno tardymo izoliatoriaus teikimą ir nuteistąjį E. Ašmoną lygtinai paleido iš laisvės atėmimo vietos, nors E. Ašmonas buvo teistas du kartus – kartą dėl nužudymų, o kitą kartą – dėl dokumento suklastojimo (tai jis padarė įkalinimo įstaigoje, kai perrašė areštuotą turtą).

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.