aA
Naujas automatas, kuriuo Rusijos gynybos ministerija planuoja pakeisti kariuomenėje pasenusį AK-74, bus gaminamas „Ižmaš“ gamykloje. Bandomąjį modelį, galbūt pakeisiantį legendinį ginklą, gamyklos, kurioje gaminami ir Kalašnikovo automatai, konstruktoriai gruodžio pradžioje parodys ministerijos atstovams, o iki Naujųjų metų įvyks bandomieji šaudymai, praneša newsru.com.
Rusijos generalinis štabas iš anksto sukritikavo „automatą vienarankiams“, kuris pakeis Kalašnikovo automatą
© AFP/Scanpix

Nors išsamios automato charakteristikos kol kas įslaptintos, laikraštis „Izvestija“ išsiaiškino, kad pagrindinė naujovės ypatybė – visus veiksmus su ginklu galima atlikti viena ranka: perjungti saugiklį, keisti dėtuvę ir pan.

Tačiau karininkams „ginklas vienarankiams“ jau dabar nepatinka. Generalinio štabo atstovas pareiškė leidiniui, kad, nors kol kas niekas nematė surinkto automato, kurio darbinis pavadinimas AK-12, jau aišku, kad jis iš principo niekuo nesiskiria nuo Kalašnikovo automato.

Tai reiškia, nurodė šaltinis, kad naudojant ginklą išryškės trūkumai, būdingi ir AK-74: dėl stiprios atatrankos automatas krypsta į šoną jau po pirmo šūvio, o tai sumažina šaudymo taiklumą.

Rugsėjo mėn. pabaigoje, komentuodamas naujieną apie tai, kad Gynybos ministerija nebepirks Kalašnikovo automatų kariuomenei, Generalinio štabo viršininkas Nikolajus Makarovas paaiškino, kad sprendimas buvo priimtas todėl, kad kariniuose daliniuose susikaupė per didelės tokio tipo ginklų atsargos, be to, vadovybės nebetenkina AK-74 charakteristikos.

Generolas nepatikslino, kokius konkrečius parametrus turi omenyje, tačiau ekspertai nurodo nepakankamą ginklo taiklumą, didelį svorį, tai, kad nėra dėtuvės angos, rankena neergonomiška, o kilus reikalui, ginklui sunku pritaikyti priedus bei įrangą ir t. t.

Kariuomenės atstovų teigimu, AK yra idealus ginklas didelio masto karui, kuriame pasitelkiamos mobilizuotosios pajėgos, tačiau dabar Rusijos kariuomenė orientuojasi į regioninio konflikto masto karinius veiksmus taikiu metu, todėl reikalingas visiškai kitoks automatas.

Vos tik Gynybos ministerija paskelbė, jog atsisako pirkti Kalašnikovo automatus, gamykla „Ižmaš“ pareiškė apie tai, kad yra pasirengusi sukurti „penktos kartos automatą“. Gamykla pažadėjo pagerinti taktines–technines charakteristikas ir ergonomines automato savybes, tuo pačiu išsaugodama AK patikimumą, dėl kurio jis ir tapo labiausiai paplitusiu šaunamuoju ginklu pasaulyje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.