aA
Į Rusijos grasinimus Kaliningrade dislokuoti branduolines raketas reikia reaguoti rimtai, kartu su kitomis NATO šalimis įtikinant Rusiją, kad ji neturėtų elgtis taip karingai, teigia Premjeras Andrius Kubilius.
Rusijos raketos "Iskander"
Rusijos raketos "Iskander"
© RIA/Scanpix

"Manyčiau, kad turėtume reaguoti rimtai, bet reakcijos formas ir pastangas toliau įtikinti Rusiją, kad ji neturėtų elgtis taip karingai, turėtume, be abejo, vykdyti kartu su NATO partneriais", - ketvirtadienį "Žinių radijui" sakė Premjeras.

A. Kubilius teigė apgailestaująs, kad Rusija negirdi Vakarų argumentų, jog Vakarų priešraketinė gynyba yra nukreipta prieš branduolinį terorizmą, o ne prieš Rusiją.

Anot Premjero, jo nenustebino Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano planai iki 2015-ųjų sukurti Eurazijos ekonominę sąjungą - pasaulyje egzistuoja tendencija kurti tokias sąjungas.

"Nieko naujesnio neturėtume matyti. Ar tai bus kažkoks labai gyvybingas ekonominis darinys, būtų sunku spėti. Šiaip jau vienijimosi tendencijos, ekonominės integracijos tendencijos pasaulyje pastebimos natūraliai, globali konkurencija reikalauja tokių pastangų, tokio vienijimosi ir tokios eigos", - sakė Vyriausybės vadovas.

A. Kubilius pripažino, kad kai kurie regiono lyderiai vis dar jaučia nemažai nostalgijos imperinei praeičiai ir tai taip pat skatina kurti tokias sąjungas, bet priminė, kad ligi šiol tokių bandymų jau būta ir jie buvo nesėkmingi.

Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas lapkričio 18 d. susitarė iki 2015-ųjų sukurti Eurazijos ekonominę sąjungą, kuri bus paremta Europos Sąjungos (ES) pavyzdžiu.

Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano prezidentai Dmitrijus Medvedevas, Aleksandras Lukašenka ir Nursultanas Nazarbajevas pasirašė sutartį, pagal kurią bus sukurta vykdomoji institucija, panaši į Europos Komisiją.

D. Medvedevas trečiadienį dar kartą pagrasino dislokuoti Kaliningrade branduolines raketas, jei JAV nepadarys nuolaidų dėl savo priešraketinio skydo Europoje.

2001 m. tuomečio JAV prezidento Džordžo V. Bušo (George W. Bush) inicijuotas priešraketinio skydo projektas sukėlė nepasitikėjimą Rusijoje. JAV vyriausybė vėliau atsisakė savo pirminių planų, tačiau nori ir toliau su NATO kurti priešraketinį skydą.

NATO duomenimis, skydas pirmiausiai padėtų apsisaugoti nuo raketų iš Irano. Rusija tuo tarpu teigia, kad taip bus sutrikdyta karinė pusiausvyra. Maskva ir toliau reikalauja raštiškų garantijų, kad priešraketinė sistema nesukliudys rusų gebėjimui smogti atsakomąjį smūgį branduolinės atakos atveju.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.