aA
Jungtinės Valstijos nustoja laikytis tam tikrų įsipareigojimų Rusijai pagal Įprastinės ginkluotės Europoje sutartį, tačiau geranoriškumo vedamos toliau informuos ją apie savo jėgų paskirstymo Europoje esminius pakeitimus. Ateityje Vašingtonas gali atnaujinti savo įsipareigojimų Maskvai vykdymą, teigiama Valstybės departamento atstovės Victorios Nuland pranešime, skelbia newsru.com.
Iš JAV karo laivo šaunama raketa „Tomahawk“
Iš JAV karo laivo šaunama raketa „Tomahawk“
© Reuters/Scanpix

Dokumente nurodoma, kad JAV apie savo ketinimus įspėjo minėto įstatymo įgyvendinimo grupės partnerius. JAV remiasi tuo, kad Rusija dar 2007 m. nusprendė sustabdyti savo įsipareigojimų pagal šią sutartį vykdymą. Anot V. Nuland, nuo to laiko JAV ir jos sąjungininkai NATO ketverius metus bandė rasti diplomatinius sprendimus, kurie padėtų išeiti iš susiklosčiusios situacijos.

„Jungtinės Valstijos ir toliau laikysis sutarties ir vykdys visus įsipareigojimus visų joje dalyvaujančių valstybių, išskyrus Rusiją, atžvilgiu, taip pat ir įsipareigojimo neviršyti sutartyje numatyto kiekinio apribojimo įprastai ginkluotei ir technikai“, - rašoma pranešime. „Mes atnaujinsime sutarties vykdymą Rusijos atžvilgiu, jeigu Rusija atnaujins savų įsipareigojimų vykdymą“.

„Siekiant padidinti skaidrumą ir atsižvelgiant į mūsų senas pastangas stiprinti stabilumą ir pasitikėjimą Europoje, Jungtinės Valstijos, geranoriškumo vedamos, informuos Rusiją apie bet kokį esminį mūsų jėgų paskirstymo Europoje pasikeitimą“, - toliau rašoma JAV Valstybės departamento pranešime.

Įprastos ginkluotės Europoje sutartis numato apribojimus penkių kategorijų įprastai ginkluotei ir technikai: tankams, kariniams šarvuočiams, didesnio nei 100 milimetrų kalibro artilerijai, kariniams lėktuvams ir smogiamiesiems sraigtasparniams. Dokumentas taip pat numato keitimąsi informacija bei plačią kontrolinę veiklą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.