aA
Planuojamos 2002 metų konsoliduotos valstybės biudžeto pajamos bus 8,649 mlrd. litų, o išlaidos (įskaitant savivaldybėms deleguotų funkcijų finansavimą iš valstybės biudžeto) - 9,781 mlrd. litų. Palyginti su 2001 metais, pajamos turėtų didėti 4 proc., išlaidos - 5 proc.
Money
Tai numatoma 2002 metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių įstatymo projekte, kurį Vyriausybei pirmadienį pateikė Finansų ministerija. Projektas pristatytas tradiciniame pirmadienio ministrų pasitarime.

Finansų ministrė Dalia Grybauskaitė BNS sakė, kad Vyriausybė projektui turėtų pritarti kitą pirmadienį neeiliniame Vyriausybės posėdyje. Iš karto po to jis bus perduotas svarstyti Seimui.

Premjeras Algirdas Brazauskas, pirmadienį su biudž eto projektu supažindinęs prezidentą Valdą Adamkų, teigė, jog projektas parengtas atsižvelgiant į kitąmet prognozuojamą 4,7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) augimą bei siekiant, jog biudžeto rodiklių vėliau nereikėtų keisti.

"Norime parengti tokį biudžeto variantą, kad jo vėliau nereikėtų koreguoti, kaip kad buvo daroma iki šiol. Pirmasis biudžeto sudarymo principas buvo tas, kad pajamos turi būti realios", - teigė premjeras po susitikimo su V.Adamkumi.

Jis taip pat pabrėžė, kad atsižvelgiant į Europos Sąjungos reikalavimus, nuo kitų metų į biudžetą bus įtraukti ir kiti fondai, tarp kurių premjeras išskyrė Kelių fondą, kurio pajamos sudaro apie 600 mln. litų.

A.Brazauskas taip pat teigė, jog dabar projekte numatytas 1,3 proc. BVP fiskalinis deficitas, tačiau nepaneigė, kad šis dydis dar gali keistis.

"Jeigu mums ateityje pasiseks ką nors pakeisti, tai bus tik į naudą. Iki šiol, deja, niekas nekovojo dėl galimybės padidinti fiskalinį deficitą, nors ankstesnės vyriausybės turėjo visas galimybes padidinti šį rodiklį iki 1,6-1,7 proc. BVP. Mūsų noras šiek tiek padidinti fiskalinį deficitą yra visiškai natūralus, ir Lietuvai būtų labai naudinga, jei mes tą sugebėtume padaryti", - sakė A.Brazauskas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.