aA
Izraelis sekmadienį suteikė palestiniečių lyderiui Yasserui Arafatui 48 valandas priversti palestiniečius laikytis ugnies nutraukimo po to, kai maždaug 10 palestiniečių žuvo per savaitgalį vykusias protesto demonstracijas, kuriomis buvo pažymėtos pirmosios palestiniečių intifados - sukilimo - metinės.
Yasser Arafat
Yasser Arafat
Tačiau Y.Arafatas apkaltino Izraelį, jog jis surengė "tyčinę eskalaciją" prieš palestiniečius, nepaisydamas praėjusią savaitę sudarytų paliaubų. Tai palestiniečių vadovas sakė Kaire, kur atvyko aptarti padėties su Egipto prezidentu Hosni Mubaraku (Hosniu Mubaraku).

Palestiniečių atstovai taip pat pareiškė, kad nestabiliame Vakarų Kranto Hebrono miestelyje buvo nušautas jų prevencinių saugumo tarnybų pareigūnas, kuris tuo metu mėgino užkirsti kelią susirėmimams tarp akmenis svaidžiusių jaunuolių ir Izraelio kareivių.

Prieš tai Izraelio kareiviai nušovė du palestiniečius vyrus, kurie bandė neteisėtai pereiti Izraelio sieną, kad rastų darbą juodojoje darbo rinkoje, pranešė palestiniečių atstovai. Po jų mirties per vienerius metus trunkantį Artimųjų Rytų konfliktą jau yra žuvęs 841 žmogus, įskaitant 649 palestiniečius ir 169 žydus.

Izraelio užsienio reikalų ministras Shimonas Peresas pareiškė, kad paliaubos faktiškai prasidėjo pirmadienį, nes prieš tai jų neleido pradėti neramumai, kilę per palestiniečių intifados (sukilimo) prieš Izraelio okupaciją metines, kurių metu žuvo 11 palestiniečių ir daug buvo sužeista.

Sekmadienį Izraelio ir palestiniečių atstovai toliau palaikė ryšį, tačiau nerezultatyviai. Vėliau sekmadienį S.Peresas susitiko su palestiniečių parlamento pirmininku Ahmedu Qorei ir vyriausiuoju palestiniečių derybininku Saebu Erekatu (Saibu Erekatu), kuris vėliau pareiškė, jog derybos vyko "sunkiai".

S.Peresas pripažino, kad "Yasseras Arafatas atsidūrė nelengvoje padėtyje, turint galvoje palestiniečių jaučiamą pyktį ir neapykantą, kuriuos reikia įveikti".

Tačiau dešiniojo Izraelio premjero Arielio Sharono atstovas spaudai pareiškė, kad Y.Arafatas puikiausiai sugebėtų užbaigti smurtą, jei tik norėtų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.