aA
Paprastai "Mis Amerika" karūnos laimėtoja tampa visapusišku idealu paauglėms, todėl mokslininkams kelia susirūpinimą vis mažėjantis "gražiausiųjų amerikiečių" svoris, kurio desperatiškai siekiančios ir dažnai net badaujančios merginos ir moterys susiduria su sveikatos problemomis.
Amerikos medikų asociacijos kovo mėnesį išleistame žurnale mokslininkai iš Baltimorės Johnso Hopkinso sveikatos mokyklos pateikė savo išvadas, kurias padarė peržiūrėję 1922-1999 metų "Mis Amerika" renginio archyvus.

Mokslininkai įžvelgė akivaizdų konkurso nugalėtojų svorio mažėjimą, kuris per 80 metų sudarė net 12%, kai tuo tarpu gražuolių ūgis padidėjo 2%.

Atsižvelgus į milžinišką gražuolių rinkimų populiarumą televizijos žiūrovų tarpe (1999-siais "Mis Amerika" konkursą žiūrėjo net 10 mln. amerikiečių), galima teigti, kad žmonės šį konkursą suvokia kaip kasmetinį "grožio etalono" nustatymą.

"Šis atradimas pakankamai įdomus, tačiau mano nuomone, kiekvieną dieną televizijoje ar spaudos viršeliuose pasirodančios gražuolės daug stipriau veikia paauglių sąmonę nei tik vieną kartą per metus vykstančio renginio nugalėtojos," teigė Allison Field, Bostono medicinos mokyklos dėstytoja.

"Šio tyrimo rezultatų negalima laikyti tvirtais, nes buvo analizuojami tik sausi duomenys, o neklausiama pačių žmonių. Juk niekas nepasiteiravo merginų, kodėl jos nori sulieknėti. Ar tik todėl, kad "Mis Amerika" yra keliais kilogramais lengvesnė?"

Tačiau Field pažymėjo, kad ir šio tyrimo metu paliestas rūpestis dėl žiniasklaidos galios formuojant tam tikrus įvaizdžius ir standartus yra labai svarbus ir aktualus. Ji pripažino, kad tai, ką merginos ir moterys mato aplink save, bei tai, kas yra pateikiama žiniasklaidos priemonėse, iš tikrųjų dažnai nesutampa: "Kaip rodo tyrimai, bendras vidutinis Amerikos piliečių svoris nuolat auga, kai tuo tarpu "viršelių" merginos vis lieknėja."

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.