aA
Darbą pradėjo Vyriausybės komisija, kuri pagal neseniai Seimo priimtą įstatymą skaičiuos Sovietų Sąjungos okupacijos Lietuvai padarytus nuostolius ir derėsis su Rusija dėl žalos atlyginimo.
Kaip BNS sakė komisijos pirmininkė teisingumo viceministrė Rasa Budbergytė, posėdyje komisijai buvo pateiktas o kupacijos žalos dydis, kurį jau anksčiau buvo suskaičiavusi Ūkio ministerija.

Ministerijos duomenimis, SSRS okupacijos padaryta žala Lietuvoje skaičiuojama devynženkliais skaičiais JAV doleriais, tačiau šie duomenys neskelbiami.

Tačiau, pasak pirmininkės, komisija šiuos duomenis ketina patikslinti. R. Budbergytė sakė, kad komisija turi dvejus duomenis, kurių dydžiai skiriasi bene tris kartus. Jei žalos dydis skaičiuojamas pagal SSRS statistikos duomenis, į skaičiuojama tik materialinė žala, o pagal Jungtinių Tautų metodiką įskatomi ir moraliniai nuostoliai.

Ketvirtadienį vykusiame komisijos posėdyje buvo nuspręsta paprašyti

ministerijas, kurių kompetencijos srityje yra okupacijos žalos įvertinimas, iki rugsėjo 10 dienos patikslinti duomenis.

Komisija pageidauja gauti tik tuos duomenis apie padarytą žalą, kuriuos galima įrodyti dokumentais - archyvinėmis pažymomis, statistiniais duomenimis.

"Norime kuo tiksliau apskaičiuoti okupacijos padarytą žalą, nes, peržiūrėję medžiagą, matome, kad kai kurie ankstesni duomenys yra paimti "iš lubų", teigė R. Budbergytė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.