aA
Šiaurės vakarinėje Makedonijos dalyje, netoli etninių albanų dominuojamo Tetovo miesto, sekmadienį per sprogimą makedono motelyje žuvo du apsaugos darbuotojai, pranešė šalies televizija. Pasak televizijos, įtariami sukilėliai apjuosė du 39 ir 49 metų amžiaus sargus sprogmenimis, kuriuos vėliau susprogdino.
Makedonija
Motelis stovėjo ant Vardaro upės kranto, tarp Brvenicos, kurioje gyvena vien makedonai, ir Čelopeko apylinkių, už maždaug 10 kilometrų į pietryčius nuo Tetovo. Jose gyvena ir albanai, ir makedonai. Policijos teigimu, sprogimas smarkiai nuniokojo motelio kompleksą, kurį sudarė restoranas bei keletas atskirų namelių.

Pasak vietos televizijos, "apsvarstyti pastarųjų įvykių" buvo sušauktas neeilinis Makedonijos nacionalinio saugumo tarybos posėdis, tačiau ar jame bus aptartos besitęsiančios derybos su NATO dėl sukilėlių nusiginklavimo plano, nepranešama.

Albanų dominuojamas Tetovas tapo susirėmimų tarp etninių albanų sukilėlių ir Makedonijos vyriausybės pajėgų centru, kai vasario mėnesį etninių albanų sukilėliai pradėjo maištą. Nacionalinės išsilaisvinimo armija nekontroliuoja Čelopeko apylinkių, tačiau neretai čia rengdavo išpuolius.

Tuo tarpu Skopjėjė sekmadienį buvo atnaujintos NATO ir vyriausybės pareigūnų derybos dėl to, kiek ginklų sukilėliai turėtų atiduoti sunaikinti per Aljanso rengiamą surinkimo misiją šioje neramioje šalyje.

Vietos žiniasklaida, remdamasi gerai informuotais šaltiniais, pranešė, kad vėlyvą šeštadienį derybos atsidūrė aklavietėje, ginčų karštyje Skopjės derybininkams užsiminus apie galimybę sustabdyti NATO operaciją "Esminė pjūtis" (Essential Harvest), kuri turėtų prasidėti pirmadienį.

Tačiau NATO pareigūnai sekmadienį išreiškė įsitikinimą, kad susitarimas dėl ginklų kiekio bus pasiektas. Pranešama, kad, NATO nuomone, NIA pasiūlytas 3,3 tūkst. ginklų skaičius yra realus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.