aA
Radikalių konservatyvių pažiūrų respublikonų senatorius Jesse'is Helmsas tris dešimtmečius JAV Senate nenuilsdamas gynė tradicines vertybes, tačiau trečiadienį, kaip ir buvo tikėtasi, politikas pranešė, jog 2002 metų lapkričio mėnesį vyksiančiuose rinkimuose nekandidatuos šeštajai kadencijai.
Nuo 1972 metų Šiaurės Karolinos valstijai atstovaujančio senatoriaus kadencija baigiasi 2003 metų sausio mėnesį.

"Man bus 88 metai, jei 2002 metais aš vėl kandidatuosiu, būsiu išrinktas bei išgyvensiu iki šeštos kadencijos pabaigos. Aš ir mano šeima vienbalsiai nusprendėme, jog man tikrai nederėtų to daryti", - sakė J.Helmsas, kai trečiadienį per televiziją Šiaurės Karolinoje pranešė apie savo sprendimą baigti 30 metų karjerą Senate.

Konservatyviosios dešinės simbolio, J.Helmso karjerą Senate žymėjo stipri opozicija komunizmui, buvo tarp tų politikų, kurie inicijavo ekonominį Kubos embargą, be to, jis stengėsi uždelsti JAV skolų Jungtinėms Tautoms (JT) išmokėjimą, reikalaudamas struktūrinių šios organizacijos pakeitimų. Jis atkakliai priešinosi liberalioms demokratų reformoms tokiose srityse, kaip abortai ir kova su AIDS.

Gimęs gilias krikščioniškas tradicijas turinčioje Šiaurės Karolinoje, policijos viršininko sūnus, J.Helmsas, nepaisant mandagių pietiečio džentelmeno manierų, sugeba aršiai reikšti gilų nepasitikėjimą užsieniečiai bei liberalais.

Vienų laikomas nuo dabarties atsilikusiu dinozauru, kitų - retai pasitaikančiu politiku, kuris laikosi savo principų, J.Helmsas dėl atkaklaus priešinimosi tarptautinėms sutartims bei prieštaravimų dėl kandidatų į vyriausybės postus tiek respublikonų, tiek demokratų administracijose buvo pramintas "senatoriumi Ne".

"Svarbiausias dalykas yra tai, ar žmogus tiki Amerikos principais ir ar jis nori už juos kovoti, nesvarbu laimės, ar pralaimės", - kartą yra pasakęs J.Helmsas.

Vadovaudamas įtakingam Senato užsienio reikalų komitetui 1995-2001 metais, jis įtariai žvelgė į bet kokį aktyvų JAV tarptautinį įsikišimą, vadovaudamasis šūkiu "Amerika pirmiausia".

Griežta pozicija Rusijos atžvilgiu pagarsėjęs J.Helmsas aktyviai remia tolesnę NATO plėtrą. Šių metų pradžioje jis pirmasis iš įtakingiausių JAV valstybininkų, lemiančių šalies užsienio politiką, pritarė Baltijos valstybių pakvietimui į Aljansą 2002 metais.

Pasipiktinęs Rusijos naftos bendrovės "LUKoil" veiksmais Lietuvoje J.Helmsas kovo mėnesį taip pat atkreipė Niujorko vertybinių popierių biržos ir JAV vertybinių popierių saugumo komisijos pirmininkų dėmesį į netinkamą šios bendrovės elgesį su JAV kompanijomis.

79 metų politikas toli gražu nėra pats seniausias Senato narys.respublikonas Stromas Thurmondas (Stromas Turmondas) paskelbė atsistatydinąs būdamas 98 metų. J.Helmso sprendimą, matyt, daugiausiai lėmė pastaruoju metu susilpnėjusi sveikata - jis serga prostatos vėžiu bei periferine neuropatija, kuri gali sukelti skausmus bei raumenų silpnumą ir dėl kurios jis priverstas naudotis invalido vežimėliu.

J.Helmso apsisprendimui įtakos galėjo turėti ir valdžios persiskirstymas Senate. Birželio mėnesį J.Helmsą Užsienio ryšių komiteto vadovo poste pakeitė demokratas Josephas Bidenas iš Delavero, nes dėl Vermonto senatoriaus Jameso Jeffordso (Džeimso Džefordso) sprendimo išstoti iš Respublikonų partijos ir tapti nepriklausomu Senato kontrolė perėjo į demokratų rankas.

Gimęs 1921 metų spalio 18 dieną Šiaurės Karolinos Monro mieste, J.Helmsas per Antrąjį pasaulinį karą tarnavo JAV kariniame jūrų laivyne, po to Šiaurės Karolinoje dirbo laikraščio redaktoriumi bei televizijos komentatoriumi. Buvęs demokratas, kuris tabako plantacijomis įžymioje savo valstijoje išgarsėjo vesdamas radijo pokalbių laidas, pirmą kartą į Senatą buvo išrinktas 1972-aisiais, po to perrinktas keturis kartus.

Bekompromisinės konservatyvios pažiūros jį dažnai supriešindavo su kitais pasaulio vadovais, tarptautinėmis organizacijomis bei abiejų partijų JAV prezidentais.

Jis visada buvo griežtas Pekino kritikas, ir visai neseniai pateikė aktą, kuriuo Kinijos vyriausybės valdomoms bendrovėms bus draudžiama pateikti į JAV vertybinių popierių rinkas.

1994 metais J.Helmsas nediplomatiškai įspėjo savo amžiną priešą, tuometinį prezidentą Billą Clintoną (Bilą Klintoną), jog jei jis nuspręstų apsilankyti Šiaurės Karolinoje, jam "verčiau turėti asmens sargybinį". Vėliau J.Helmsas dėl šios pastabos atsiprašė.

Senatoriaus pasitraukimas dar labiau pakurstys varžybas dėl Senato, kuriame jėgos pasiskirsčiusios beveik po lygiai, kontrolės. J.Jeffordsui tapus nepriklausomu senatoriumi, Senate yra 50 demokratų ir 49 respublikonai, todėl demokratai įgavo teisę vadovauti komitetams.

Demokratai respublikonų dominuojamoje Šiaurės Karolinoje ketino rengti energingą rinkimų kampaniją, net jei J.Helmsas būtų nusprendęs dar kartą siekti senatoriaus posto, o jam pasitraukus gali kilti ir smarki respublikonų tarpusavio konkurencija.

Tarp respublikonų, sieksiančių pakeisti J.Helmsą, gali būti ir Elizabeth Dole (Elizabet Doul), kuriai 2000 metais nepavyko tapti partijos kandidate į prezidentes. Šiaurės Karolinoje E.Dole laikoma favorite, o kai kurie respublikonai mano, kad ji gali padidinti partijos galimybes 2002 metais atgauti Senato kontrolę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.