aA
Muitinės departamento kovos su kontrabanda skyriaus pareigūnai atsidūrė skandalo sūkuryje. Verslininkai Algirdas Dobrovolskas ir Vidmantas Žumbakis pareigūnus kaltina dėl patirtų 20 tūkstančių JAV dolerių nuostolių ir ketina kreiptis į teismą.
Truck
Verslininkai tvirtino, kad dėl kovos su kontrabanda skyriaus pareigūnų kaltės Kalvarijos muitinėje tikrinant krovinį buvo sugadinta jų įmonės produkcija - 7,6 tonos tortų. Nekokybiškas prekes atsisakė paimti partneriai Vokietijoje.

Verslininkai apskaičiavo ne tik tortų vertę, bet ir transporto bei prastovų išlaidas. "Dėl patirtų nuostolių ir pažeistos sutarties vokiečiai ketina kreiptis į teismą", - neslėpė pasipiktinimo muitinės pareigūnų veiksmais Lietuvos ir Rusijos bendrovės "V & M Trakai" generalinis direktorius A.Dobrovolskas.

Netoli Trakų esanti konditerijos įmonė maždaug prieš metus užmezgė verslo ryšius su Vokietijos verslininkais. Bendrovė gamina saldainius bei tortus, kuriuos daugiausia realizuoja užsienyje - Estijoje, Latvijoje, Suomijoje bei Rusijoje. Ypač gerų užsakymų pastaruoju metu atsirado ir Vokietijoje.

Maždaug po pusmečio sėkmingo darbo su viena Vokietijos firma šioje šalyje atsirado dar vienas partneris. Trakų bendrovė per mėnesį į Vokietiją turėjo išsiųsti šešis didelius sunkvežimius, prikrautus po kelias tonas tortų.

Užsakovas - Vokietijos bendrovė "Sundi" - trakiškiams pateikė pelningą užsakymą. Vokiečiai pageidavo, kad lietuvių bendrovė atgabentų du sunkvežimius tortų. Trakiškiams už produkciją buvo sumokėta iš anksto. Jie pradėjo gaminti tortus pagal vokiečių specialistų parengtą dizainą.

Buvo nusamdyti šaldytuvai treileriai, į kuriuos visą mėnesį buvo kraunami iškepti tortai. Rugpjūčio 15 dieną prikrauti du sunkvežimiai išvyko Kalvarijos pasienio link. Vienas sunkvežimis be problemų kirto sieną, tačiau kitas užkliuvo muitininkams.

Muitinės departamento kovos su kontrabanda skyriaus pareigūnai panoro visą produkciją patikrinti mobiliąja rentgeno aparatūra. Nors nieko įtartina nebuvo rasta, muitininkai krovinį tiesiog išpurtė.

Šaldytuvas treileris buvo atidarytas ir 23 tūkstančiai 140 tortų, sveriančių po 330 gramų, kepinant 30 laipsnių karščiui buvo išnešti į lauką. Čia atsidūrė 7,6 tonos konditerijos gaminių.

Sunkvežimis buvo tikrinamas nuo ryto iki vėlyvo vakaro. Muitininkai, ieškodami kažko įtartina, išardė net padėklus. Tačiau paieškos buvo bevaisės. Tada muitininkai tortus subruko atgal ir vairuotojui leido važiuoti.

Apie netikėtą incidentą vairuotojas pranešė konditerijos įmonės vadovui A.Dobrovolskui. "Žinodamas, kaip buvo tikrinta, privalėjau apie tai informuoti užsakovus. Tuo tarpu vairuotojas per Lenkiją jau riedėjo Vokietijos sienos link", - pasakojo A.Dobrovolskas.

Verslininkas išsigando, kad peršviesti rentgenu tortai galėjo tapti radioaktyvūs. Be to, iš šaldytuvo ištraukti į karštą orą ir ant žemės suversti gaminiai turėjo apgesti.

A.Dobrovolskas piktinosi, kad muitininkai tortus graibė nešvariomis rankomis, be specialių pirštinių: "Vokietijoje ypač kruopščiai tikrinami įvežami maisto produktai. Tačiau tai atliekama specialioje patalpoje, kur laikomasi griežčiausių higienos reikalavimų. Paimdami kiekvieną padėklą muitininkai maunasi vis naujas pirštines".

A.Dobrovolskas pasakojo, kad jo pranešta žinia sukėlė partneriui šoką: "Užsakovas Vokietijoje visada su manimi mandagiai kalbėdavo rusiškai, tačiau išgirdęs šią nemalonią naujieną ėmė rėkti vokiškai ir net neatsisveikinęs trenkė telefono ragelį".

Sužinojęs, kas atsitiko šiam kroviniui, Vokietijos verslininkas faksu nusiuntė raštą į Lenkijos pasienio punktą ir atsisakė sunkvežimį priimti. Šią savaitę sunkvežimis su tortais grįžo į Lietuvą.

"Lietuvos rytas"