aA
Deklaruojama Socialdemokratų partijos vienybė gali iširti dėl partijos kandidato į Prezidento postą. LŽ žiniomis, buvusio Socialdemokratų partijos pirmininko Vytenio Andriukaičio šalininkai "spaudžia" buvusios LDDP vadovus, primygtinai siūlydami jau šį rudenį suformuoti suvienytos partijos strategiją per Prezidento rinkimus bei numatyti savo kandidatą.
LŽ žiniomis, kurias patvirtino ir Seimo Socialdemokratų frakcijos Informacinio centro vadovas Gediminas Kirkilas, prieš dvi dienas vykusiame Socialdemokratų partijos vadovų pasitarime partijos vicepirmininkas Juozas Olekas pasiūlė jau šį rudenį suformuoti partijos nuostatas dėl artėjančių Prezidento rinkimų ir numatyti socialdemokratų kandidatą į šalies vadovo postą.

Kaip teigė gerai informuoti šaltiniai Socialdemokratų partijoje, tai jau ne pirma tokio pobūdžio J.Oleko iniciatyva remiant vieną galimų socialdemokratų kandidatų į Prezidento postą, dabartinį partijos vicepirmininką ir Seimo pirmininko pavaduotoją Vytenį Andriukaitį.

Neskuba

Kaip vakar sakė G.Kirkilas, partijos vadovams J.Olekas tikrai pateikė siūlymą dėl Prezidento rinkimų. "Tačiau mes palaikome partijos pirmininko poziciją, kad iki kitų metų rudens oficialių kandidatų į Prezidento postą nekelsime", teigė G.Kirkilas.

Paklaustas, ar V.Andriukaičio kėlimas kandidatu į šalies vadovo postą nebuvo viena šių metų pradžioje vykusio Socialdemokratų partijos ir tuometinės LDDP jungimosi sąlygų, G.Kirkilas teigė, jog oficialių susitarimų šiuo klausimu nebuvo.

"Mums tai savaime suprantamas dalykas - pirmas kandidatas į Prezidento postą turi būti partijos pirmininkas, jam atsisakius - vicepirmininkas V.Andriukaitis", - sakė Socialdemokratų frakcijos Informacinio centro vadovas.

Galimybės LŽ šaltinių teigimu, V.Andriukaitis nebėra realiausias socdemų kandidatas artėjančiuose Prezidento rinkimuose. Kaip teigiama, kartą jau dalyvavusiam šalies vadovo rinkimų kampanijoje V.Andriukaičiui realiai prognozuojama tik 5-7 proc. rinkėjų balsų.

Taip pat teigiama, kad įtaką Socialdemokratų partijos vadovybėje turintys buvusios LDDP atstovai sąmoningai inicijavo V.Andriukaičio iškėlimą į Seimo vicepirmininko postą, atribodami nuo realaus darbo partijos viduje.

Teigiama, kad buvusios LDDP atstovai, susivieniję su socialdemokratais, partijos kandidatu į Prezidento postą būtų linkę matyti dabartinį Lietuvos ambasadorių Didžiojoje Britanijoje Justą Vincą Paleckį. Pats V.Andriukaitis vakar LŽ teigė dar nesvarstęs, ar sutiktų būti partijos kandidatu į šalies vadovus.