aA
Trečiadienį 10 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku, nė vienai iš 19 NATO sąjungininkių nepareiškus protesto, Aljansas pradėjo operaciją "Esminė pjūtis", kurios metu Makedonijoje bus surenkami albanų maištininkų ginklai.
NATO jets
"Šiandien 12 valandą (10 val. Grinvičo laiku) Šiaurės Atlanto taryba patvirtino direktyvą, kuria Jungtinių pajėgų Europoje vyriausiasis vadas, generolas Josephas Ralstonas (Džozefas Ralstonas) įgaliojamas duoti aktyvacijos įsakymą pradėti operaciją "Esminė pjūtis", - sakoma NATO atstovo spaudai pranešime.

Šaltiniai NATO nurodė, kad pirmieji daliniai į Makedoniją, kur 400 britų karių avangardas jau steigia štabą ir ginklų surinkimo punktus, gali būti nuskraidinti per kelias valandas.

Tulone Prancūzijoje pirmieji prancūzų legionieriai jau sėda į transportinį lėktuvą "Siroco", kuris nuskraidins juos į Makedoniją dalyvauti NATO misijoje, sakė šaltiniai Prancūzijos armijoje.

Įsakymą pasirengti likusių 3,5 tūkst. NATO karių dislokacijai Makedonijoje į 19 sąjungininkių sostines Aljansas nusiuntė antradienį vakare. Pagal "tylos procedūrą" sąjungininkės dar turėjo 18 valandų pagalvoti, ar yra pasirengusios pradėti "Esminę pjūtį" - trečiąją didelę operaciją Balkanuose po Bosnijos ir Kosovo.

Anksčiau trečiadienį NATO ambasadoriai susitiko su Europos Sąjungos (ES) Politikos ir saugumo komitetu (PSK) ir aptarė bendradarbiavimą sprendžiant Makedonijos krizę.

Pasirašant taikos susitarimą tarp Makedonijos vyriausybės ir albanų maištininkų Nacionalinės išvadavimo armijos (NIA), ES ir NATO bendradarbiavimas buvo esminė sąlyga, po susitikimo žurnalistams sakė PSK pirmininkas Alexis Brouhnsas (Aleksis Brunsas ).

Pasak pareigūno, Europos Komisija kartu su tarptautiniais lyderiais rengia Makedonijos donorų konferenciją. A.Brouhnsas pridūrė, kad Komisija turi "įvairių priemonių", užtikrinsiančių galimybę skubiai surinkti lėšų Makedonijos ekonomikos atkūrimui tęsti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.