aA
Referendumo dėl Konstitucijos pakeitimo iniciatoriai kitą savaitę žada sutelkti pastangas trūkstamų parašų rinkimą.
Kaip BNS korespondentui sakė vienas iniciatyvinės grupės narių, Kovo 11-sios signataras Kazimieras Uoka, šiuo metu yra surinkta maždaug 240 tūkst. iš 300 tūkst. reikalingų parašų.

Pasak referendumo iniciatoriaus, parašai bus renkami ne tik didžiuosiuose miestuose, bet visoje Lietuvoje, parašų rinkėjai dirbs gatvėse, aikštėse, prie bažnyčių. K. Uoka tikino, kad referendumui parašus renka maždaug 1000 žmonių, jiems yra išdalyta parašų rinkimo lapų apie pusei milijono parašų.

Kita savaitė yra paskutinė renkant parašus. Kaip BNS informavo Vyriausioji rinkimų komisija, parašus referendumui inicijuoti iniciatyvinė grupė turi pristatyti rugpjūčio 14 dieną. Pagal įstatymus iniciatyvinė grupė gali parašus rinkti tris mėnesius, šiuo atveju iki rugpjūčio 12 dienos. Rugpjūčio 12 yra šeštadienis, todėl parašus VRK priims pirmadienį, rugpjūčio 14 dieną.

Jei referendumo iniciatoriai iki to laiko surinks 300 tūkst. parašų, jų siūlomais klausimais turės būti organizuojamas referendumas.

Referendumo iniciatoriai siūlo, kad būsimo Seimo narių sumažėtų perpus - iki 71, - nutraukiant pagal partijų sąrašus rinktų 70 Seimo narių įgaliojimus. Taip pat siūloma panaikinti apskričių institucijas su 2000 valdininkų.

Dabar Konstitucija numato, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys. Rinkimų tvarka nustatyta atskiru Seimo rinkimų įstatymu. 71 parlamentaras renkamas vienmandatėse apygardose, dar 70 - pagal partijų sąrašus daugiamandatėje apygardoje.

Referendumas valstybės iždui kainuotų 9-9,5 milijono litų, jeigu būtų rengiamas atskirai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.