aA
Likus trims dienoms iki buvusių KGB agentų prisipažinimo - liustracijos pabaigos, jų užregistruota apie 1000.
Kaip BNS trečiadienį sakė tarpžinybinės komisijos pirmininkas Vytautas Damulis, buvusių agentų, norinčių pripažinti savo ryšius su sovietinėmis spectarnybomis, paskutinėmis liustracijos dienomis ypač padaugėjo, duomenų nagrinėjimui susidarė eilė net iki lapkričio mėnesio.

"Tuos, kurie užsirašė, suteikė pirminius duomenis, užrašome į eilę, sprendimas dėl jų bus priimtas vėliau, bet mes laikome, kad prisipažinta iki rugpjūčio 5 dienos", sakė V. Damulis.

Pasak jo, telefono skambučiai netyla, per dieną jų būna ne mažiau 10. Komisijai galima skambinti telefonais 22 47 83 arba 22 47 06 Vilniuje iki rugpjūčio 5 dienos.

Eilės susidarymą V. Damulis aiškino tuo, kad darbo grupei, kuri atlieka patikrinimus, tenka didelis krūvis.

Pasak V. Damulio, ateina ir tokie žmonės, kurie tiksliai nežino, ar bendradarbiavo su buvusios Sovietų sąjungos spectarnybomis.

Komisijos pirmininkas teigė, kad visi buvę KGB bendradarbiai neprisipažins ir prisipažinusiųjų skaičius bus mažesnis nei yra iš tikrųjų. Liustracijos įstatymas apima visą sovietinį laikotarpį, tad tikėtina, kad buvusiųjų slaptųjų KGB bendradarbių Lietuvoje tebėra tūkstančiai.

Praėjusių metų lapkritį Seimas priėmė įstatymą dėl asmenų, susijusių su Lietuvą 1940-1990 metais okupavusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos. Įstatymas įsigaliojo šių metų pradžioje.

Anot įstatymo, buvę slaptieji bendradarbiai per 6 mėnesius turi atvykti registruotis, savanoriškai raštu prisipažinti Lietuvos valstybei apie slaptą bendradarbiavimą su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, atskleisti jiems žinomą informaciją apie spectarnybų veiklą ir perduoti dokumentus ar daiktus, susijusius su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis.

Liustracija, oficialiai prasidėjusi vasario pradžioje, vyks iki rugpjūčio 5 dienos. Savanoriškai prisipažinusieji bendradarbiavę su spectarnybomis bus įrašomi į įslaptintą įskaitą.

Konfidencialia informacija nebus laikomi duomenys apie tai, jeigu su slaptomis tarnybomis bendradarbiavo prezidentas, Seimo ir savivaldybių tarybos nariai, Vyriausybės nariai, teisėjai ir prokurorai, taip pat asmenys, kandidatuojantys į šias pareigas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.