aA
Lietuvoje plačiai pagarsėjęs vilnietis kompiuterių specialistas Pavelas Iljinas Švedijoje pasiprašė politinio prieglobsčio.
Apie tai antradienį rašo dienraštis “Respublika”.

Švedijos valdžia laikinai apgyvendino P.Iljiną šalies pietuose, šalia Malmės esančioje pabėgėlių stovykloje.

Prieš prašydamas politinio prieglobsčio P.Iljinas tikėjosi sudominti Švedijos valdžią pasakojimais apie žmogaus teisių pažeidimus Lietuvoje.

Tačiau vos nuvykęs į Švediją vilnietis suprato, jog jo galimybės gauti politinį prieglobstį menkos, mat ši šalis su Lietuva yra pasirašiusi sutartį dėl pabėgėlių grąžinimo.

24 metų P.Iljinas išgarsėjo šių metų birželį, kai Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) viešai paskelbė sulaikiusi Lietuvos ir JAV naudai šnipinėjusį asmenį.

Pasak Rusijos žvalgybininkų, sulaikytasis P.Iljinas, turėjęs Studento slapyvardį, bandė įsilaužti į FST kompiuterių tinklą.

Po šio skandalo Valstybės saugumo departamentas (VSD) susidomėjo P.Iljino asmenybe ir jo giminėmis. Saugumo pareigūnai paėmė kruopščiai ištirti jo kompiuterį, apklausė Klaipėdoje gyvenantį tėvą.

Dėl negrąžinamo kompiuterio P.Iljinas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, skųsdamasis, kad VSD pažeidinėja jo teises.

Įteikęs pareiškimą Prokuratūrai praėjusią savaitę P.Iljinas nusprendė bėgti į užsienį – jis maršrutiniu autobusu iš Vilniaus išvyko į Varšuvą, o iš ten sėkmingai pasiekė Švediją.

Vienintele galimybe gauti prieglobstį Švedijoje P.Iljinas laiko naujų skandalingų publikacijų pasirodymą, tik jau užsienio spaudoje. Švedų žurnalistams P.Iljinas sakosi esąs pasiryžęs “papasakoti” apie tariamus VSD operacijas Skandinavijos šalyse bei žmogaus teisių pažeidinėjimus Lietuvoje.

“Todėl man reikia būtinai susitikti su švedų žurnalistais ir pasakyti jiems, kad – jokio velnio – Lietuva nėra demokratinė šalis”, - neslėpė P.Iljinas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.