aA
PMS (priešmenstruacinis sindromas) yra medicininis terminas, skirtas apibūdinti įvairių psichinių ir fizinių problemų susikaupimui, kurios gali atsirasti antrojoje menstruacinio ciklo dalyje. PMS yra stulbinančiai paplitęs ir be galo įvairus. Apie 50 % moterų savo vaisingais metais pastebi nemalonius psichinius ir fizinius pokyčius savo organizme maždaug dvi savaites prieš prasidedant menstruacijoms.
Sara Dawson
Sara Dawson
Simptomai išnyksta, prasidėjus mėnesinėms (nors kai kurioms moterims nemalonūs pojūčiai išlieka ir pirmąsias mėnesinių dienas). Simptomai vėl atsiranda po ovuliacijos. Kai kurios prastai jaučiasi keletą savaičių, o kitos - tik keletą dienų. Kai kurie mėnesiai gali būti sunkesni nei kiti, priklausomai nuo simptomų įvairumo ir intensyvumo. PMS simptomų yra daugybė. Šios srities ekspertė daktarė Katharina Dalton identifikavo 150. Svarbu pažymėti ciklinį simptomų pasireiškimą, kuris juos ir leidžia pripažinti kaip PMS simptomus, o ne kaip kokį nors medicininį sveikatos sutrikimą.

PMS atsiranda dėl hormonų disbalanso prieš prasidedant menstruacijoms. Esant normaliam menstruaciniam ciklui, ir estrogenų, ir progesteronų lygis pakyla po ovuliacijos ir auga iki pat menstruacijų. Progesteronų gausumas gali būti išeikvotas (tai gali sukelti emociniai, aplinkos faktoriai arba dieta), o esant nepakankamai progesterono, estrogeno lygis gali žymiai pakilti.

Estrogeno perteklius gali sukelti druskų ir skysčių susikaupimą organizme, žemą cukraus kiekį kraujyje, kraujo krešėjimą, krūtų jautrumą ir svorio padidėjimą. Šie fiziniai disbalansai įtakoja nuotaikos svyravimus ir kitus psichologinius efektus, siejamus su PMS.

Kai kurie mokslininkai tiki, kad svarbesnis yra estrogenų ir progesteronų santykis, o ne absoliutus šių hormonų kiekis. Jie atrado, kad moterys, kurių organizme yra žymiai daugiau estrogeno, lyginant su progesteronu, dažnai patiria nerimą, o moterys, kurių estrogeno kiekis, lyginant su progesterono kiekiu, yra žemas, priešmenstruacinės fazės metu skundžiasi depresija.

Dažniausiai pasitaikantys PMS simptomai:

Agresija ir pyktis, galvos svaigimas ir alpimas, nerimas, krūtų pabrinkimas ir dirglumas, sumišimas, prasta koordinacija, depresija, galvos skausmas, išsekimas, įvairūs skausmai, nuovargis, žemas cukraus kiekis kraujyje, jausmas, kad esi išsunkta, vidurių užkietėjimas, irzlumas, skysčių susikaupimas organizme, sumažėjusi orientacija, spuogai, mieguistumas, padidėjęs alkio jausmas, staigūs nuotaikos pasikeitimai, patinimai, ašarojimas, dubens skausmai.

Be to, padidėjusi artrito, burnos piktžaizdžių, epilepsijos, šizofrenijos, infekcijų, herpeso, astmos, egzemos, šienligės ir kitų alerginių reakcijų rizika gali būti vienas iš PMS rezultatų.

Esant rimtiems negalavimams jūs turite būtinai kreiptis į savo terapeutą, tačiau yra nemažai dalykų, kuriais patys galite sau padėti. Kai pajusite, kaip nuostabiai galite jaustis priversdama kai kuriuos dalykus pasikeisti, tikėtina, kad tai jus įkvėps tuos pokyčius išlaikyti.

Bus tęsinys

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.