aA
Antradienį spaudos konferencijoje G. Švedas paradoksu pavadino situaciją, kai Seimo narys gali būti teistas, tačiau pretenduoti į Seimo narius teistas asmuo negali. Tokios nuostatos yra Seimo rinkimų bei Seimo įstatymuose.

G. Švedas sakė, kad į Seimą A. Butkevičius negalės pretenduoti, jei teistumas nebus pasibaigęs ar nebus išnykęs.

Pasak viceministro, A. Butkevičiaus malonės prašymą Malonės komisija gali nagrinėti "nors iš šiandien", nes iki šiol komisija nėra priėmusi jokio sprendimo - malonės prašymą nei atmetė, nei patenkino.

A. Butkevičius, pirmadienį iš kolonijos paleistas į laisvę, žurnalistams teigė tvirtai tikįs, kad laimės bylą Europos žmogaus teisių teisme Strasbūre.

Lietuvos atstovas Europos žmogaus teisių teisme G. Švedas taip pat informavo, kad Strasbūro Europos žmogaus teisių teismas yra pripažinęs priimtina ir pradėjęs nagrinėti Lietuvos nusikaltėlių autoriteto Henriko Daktaro peticiją.

G. Švedo duomenimis, Strasbūro teismas yra gavęs ne tik A. Butkevičiaus, bet ir Arvydo Stašaičio, Sigito Gaidjurgio bei Adolfo Šleževičiaus pareiškimus.

Strasbūro žmogaus teisių teismas yra pripažinęs, jog šešių Lietuvos piliečių pareiškimai prieš Lietuvos valstybę yra priimtini svarstymui.

Pasak viceministro, Lietuva pagal ieškinius Žmogaus teisių teismui lenkia kaimynines Latviją ir Estiją, tačiau Lietuvoje Žmogaus teisių konvencija buvo ratifikuota anksčiau nei tose valstybėse, ir Lietuvos piliečiai turėjo galimybę anksčiau kreiptis į Strasbūrą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.