aA
"Baltijos tyrimai" pirmąkart ištyrė laikinosios sostinės gyventojų politines simpatijas.
Kauniečiai labiau nei kiti Lietuvos žmonės myli savo merą Vytautą Šustauską ir Seimo Pirmininką Vytautą Landsbergį. Kaip ir visoje šalyje, Kaune labiausiai vertinamas Prezidentas Valdas Adamkus. Tačiau unikali kauniečių meilė Lietuvių nacionalsocialinės partijos lyderiui šiauliečiui Mindaugui Murzai, kuris Lietuvos apklausose nepatenka tarp populiariųjų politikų. Kaune jis su K.Prunskiene dalijasi keturiolikta penkiolikta vietomis.

Kauniečio simpatijas pelnyti nelengva: 17 procentų apklaustųjų nepasitiki jokiu politiku. Visoje Lietuvoje tokių pasitikėjimą politikais praradusiųjų yra beveik perpus mažiau - 9 proc.

Apklausoje Kaune paaiškėjo, kad šio miesto žmonės kiek daugiau nei kiti šalies piliečiai pasitiki Vytautu Šustausku. Jam miestelėnai skyrė trečią ketvirtą populiarumo laiptelį. Paskutinėje respublikinėje apklausoje balandį V.Šustauskas buvo penktas, bet pastarųjų mėnesių sociologų tyrimuose, kuriuose buvo aiškintasi, kas iš respondentams pateikto politikų sąrašo vertinami palankiausiai, V.Šustauskas laviruoja ant pirmojo dešimtuko ribos.

Kaune žmonės kiek mažiau pasitiki kadenciją baigusiu Prezidentu A.Brazausku, bet kiek palankiau vertina V.Landsbergį, nors birželio mėnesio "Baltijos tyrimų" apklausoje, kai sociologai respondentų teiravosi nuomonės apie nurodytus 24 politikus, V.Landsbergis net nepateko į visoje šalyje palankiai vertinamų politikų dvidešimtuką.

Kaip ir visoje šalyje, ir laikinojoje sostinėje žmonės vertina A.Paulauską, R.Paksą, K.Bobelį, R.Ozolą, V.Andriukaitį. Mažiau nei visoje šalyje kauniečiai simpatizuoja E.Bičkauskui, R.Karbauskiui, A.Kubiliui, N.Oželytei (Lietuvos apklausoje ji penkiolikta, o Kaune nepatenka į dvidešimtuką), Č.Juršėnui, bet kiek labiau pasitiki K.Glavecku, S.Buškevičiumi, A.Saudargu, K.Prunskiene, o ypač A.Sakalu (kauniečiai jam skyrė 11-ą, o visi Lietuvos gyventojai tik 23-ią poziciją). Kauniečių nuomonė bemaž sutampa su kitų šalies gyventojų dėl E.Gentvilo, R.Smetonos. Skirtingai nei visos Lietuvos, kauniečių pasitikėjimą pelniusiųjų dvidešimtuke nėra A.Terlecko ir I.Degutienės.

Į klausimą, kuriais Lietuvos politikais pasitikite labiausiai, nurodė nežiną ką įrašyti ar visai neatsakė 7,3 procento apklaustų kauniečių.