aA
"Linux" operacinė sistema po truputį skyla į skirtingas, tarpusavyje nesuderinamas versijas. Ar "Linux" autoriui Linusui Torvaldsui pavyks ją išlaikyti vientisa?
Specialistai stebi, ar "Linux" pasieks tą tašką, kai šios nemokamos operacinės sistemos nesuderinamos versijos ims konkuruoti dėl egzistavimo mažose ir didelėse įmonėse. Jei vis dėlto išsivystys skirtingos šakos, atsiskleis ir neigiama "atvirojo kodo" principo pusė.

Turint galvoje tai, jog operacinė sistema atnaujinama ir palaikoma savanoriškumo principu, susiskaidymas gali būti neišvengiamas. "Kai tik remiamasi atvirojo kodo principu, atsiranda susiskaidymas", numatė "J.P.Morgan" analitikas Billas Eppifanio. ""Linux" gresia lygiai tas pats, kas "Unix".

Sukurti visiškai naują nesuderinamą versiją nedraudžia atvirojo kodo principas, leidžiantis keisti kodą be jokių suvaržymų. Tačiau "Unix" pavyzdys, kai 9-ame dešimtmetyje ėmė plisti nesuderinamos šios operacinės sistemos versijos, kelia susirūpinimą "Linux" kūrėjams, investuotojams bei informacinių technologijų specialistams.

Tuo tarpu "Linux" įsitvirtina rinkoje. "IDC" duomenimis, 1999 metais, kaip ir prieš metus, "Windows NT" buvo įdiegta į 38,1 proc. visų parduotų serverių sistemų. Tuo tarpu "Linux" tapo antrąja pagal populiarumą serverių operacine sistema. (24,6 proc.). "NetWare" buvo įdiegta į 19,4 proc., o "Unix" - į 15,3 proc. parduotų serverių sistemų.

Tiesa, pagal pajamas vis dar pirmauja "Unix", viso jų gavusi 2,96 mlrd. JAV dolerių (52 proc.).

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.