aA
Lietuvos aukštosiose mokyklose liberalizuojamas už mokslą mokančių studentų priėmimas.
Vyriausybė trečiadienį pritarė nutarimui, kuriuo vadovaudamosi aukštosios mokyklos už mokslą mokančių studentų skaičių nustatinės pagal sutartis su Švietimo ir mokslo ministerija. Iki šiol aukštosios mokyklos mokančių už mokslą galėjo priimti ne daugiau kaip 50 proc.valstybės finansuojamų vietų.

Kaip teigė Švietimo ir mokslo ministras Kornelijus Platelis, šis apribojimas yra panaikinamas, mokančių už mokslą bus galima priimti tiek, kiek bus sutariama su ministerija pagal aukštosios mokyklos galimybes. Valstybė šiuo metu finansuoja apie dviejų trečdalių abiturientų mokslą aukštosiose mokyklose.

Maksimalus studentų ir kitų asmenų, studijuojančių savo lėšomis skaičius pagal studijų kryptis, studijų pakopas ir formas nurodomas aukštosios mokyklos sudaromoje sutartyje su Švietimo ir mokslo ministerija. Ši tvarka įsigalios nuo šių metų rugsėjo 1 dienos.

Nutarime taip pat numatyta, kad Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas studentams, studijuojantiems savo lėšomis, konkurso tvarka skiria paskolas apmokėjimui už studijas, pragyvenimo išlaidoms iš dalies padengti ir studijų literatūrai įsigyti.

Iki šiol Švietimo ir mokslo ministerija ribojo studijuojančiųjų savo lėšomis priėmimą, teigdama, jog taip paruošiama per daug kurios nors vienos srities specialistų.

Pasak ministro, sprendimą liberalizuoti mokančiųjų už mokslą priėmimą nulėmė aukštųjų mokyklų finansavimo problemos.

"Aukštųjų mokyklų finansavimas yra nepakankamas ir mes stengiamės kiek galėdami joms padėti", sakė K. Platelis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.