aA
Iš teisėsaugininkų nutekanti konfidenciali informacija gali reikšti sąmoningą jų norą ginti nusikaltėlių interesus.
Vidaus reikalų ministerija susirūpino gausiu informacijos nutekėjimu iš teisėsaugos struktūrų. Tą įrodė pastarųjų dienų įvykiai, kai įvairiuose spaudos leidiniuose pasirodė daugybė pranešimų apie buvusio "Mažeikių naftos" vadovo Gedimino Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir asmeninio vairuotojo Alfonso Galmino dingimo bylos tyrimo eigą.

Vidaus reikalų ministras Česlovas Blažys svarsto galimybę pradėti tarnybinį patikrinimą, kurio metu būtų išaiškinta, kas ir kaip perdavė konfidencialią informaciją apie G.Kiesaus bylos tyrimo eigą.

"Tos informacijos paskelbimas labai smarkiai pakenkė tyrimui. Jeigu jos nebūtų, beveik neabejojama, kad nusikaltimas jau būtų atskleistas ir visi nusikaltėliai sulaikyti. Bet dabar dalį tyrimo veiksmų tenka pradėti iš naujo", - "Kauno dienai" sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovė spaudai Elena Martinonienė.

Keista, kad teisėsaugininkai, sugebantys atskleisti sunkiausius nusikaltimus, nepajėgia kovoti su pažeidėjais (o gal nusikaltėliais?) savo sistemos viduje. Tačiau teisėsaugininkų vadovai kažkodėl negirdi vieša paslaptimi tapusių kalbų, kad informacija apie nusikaltimus iš atskirų pareigūnų nuteka jiems siekiant materialinės naudos, mainais į pažadus neskelbti kokios kitos informacijos ar įgyti naudingų pažinčių.

Kelia juoką, kai vieną dieną atsakingi pareigūnai viešai tikina, kad informacijos skelbti negalima, neva tai pakenktų tyrimui, o kitą dieną visa žiniasklaida mirgėte mirga pranešimais su subtiliausiomis nusikaltimo ir jo tyrimo detalėmis, kurių žurnalistas be teisėsaugininkų pagalbos tikrai negalėtų žinoti.

Galima tik spėlioti, kam ir už ką (arba už kiek) dozuojamos slaptosios žinios. Paskui pasipylę kaltinimai žurnalistams, kad tai jie kalčiausi dėl konfidencialios informacijos paskelbimo, tiesiog infantilūs. Juk nekaltinam telefono už išplepėtas paslaptis.

Beje, teisėsaugos institucijos tikina, kad ieško ir baudžia savo pernelyg plepius pareigūnus. Tačiau, kaip informavo Generalinė prokuratūra, joje ir anksčiau būta tarnybinių patikrinimų dėl informacijos nutekėjimo: buvo nustatyta pažeidimų ir prasikaltusieji būdavo baudžiami - sumažinant atlyginimus, nušalinant nuo bylos tyrimo, perkeliant į kitą darbą. Tačiau nė karto nebuvo taip, kad tokie pareigūnai netektų darbo teisėsaugos sistemoje.