aA
Seimo narys Audrius Butkevičius pirmadienį popiet išėjo į laisvę iš Vilniaus sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijos po pustrečių metų kalinimo. A. Butkevičius pro kolonijos Sniego gatvėje vartus išėjo 14 val.
Vilniaus 3-sios apylinkės teismas praėjusį penktadienį patenkino Vilniaus sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijos teikimą atleisti A. Butkevičių nuo likusios bausmės.

Pirmadienį teismas kolonijos administracijai įteikė nutartį dėl atleidimo pirma laiko nuo bausmės ir netrukus A. Butkevičius buvo išleistas iš kolonijos.

A. Butkevičius buvo sulaikytas 1997 metų rugpjūtį, įtarus jį pasikėsinimu sukčiauti stambiu mastu. Seimo narį "Draugystės" viešbutyje Vilniuje sulaikė Generalinės prokuratūros ir Valstybės saugumo departamento pareigūnai, kai jis iš bendrovės "Dega" vadovo Klemenso Kiršos ėmė 15 tūkst. JAV dolerių.

Netrukus po sulaikymo Seimo narys pareiškė, jog prieš jį buvo įvykdyta "politinė provokacija", kurią esą inspiravo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Kol bylą tyrė Generalinė prokuratūra ir vyko teismo procesas, A. Butkevičiui buvo paskirtas kardomasis kalinimas ir jis buvo laikomas Lukiškių kalėjime Vilniuje.

1998 metų lapkričio 18 dieną Vilniaus apygardos teismas Seimo narį, Kovo 11-osios akto signatarą, buvusį krašto apsaugos ministrą A. Butkevičių pripažino kaltu pagal Baudžiamojo kodekso 16 straipsnio 2 dalį (pasikėsinimas padaryti nusikaltimą) bei 274 straipsnio 3 dalį (sukčiavimas stambiu mastu) ir nuteisė kalėti pusšeštų metų. Jam taip pat skirta bauda ir turto konfiskavimas.

Vilniaus sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijos teikime teismui buvo rašoma, kad nuteistasis A. Butkevičius savo elgesiu įrodė, kad pasitaisė. Seimo narys neturėjo nuobaudų, 3 kartus buvo paskatintas.

Paleisti A. Butkevičių, atlikus du trečdalius bausmės, teismas nusprendė, išnagrinėjęs kolonijos teikimą ir nustatęs, kad pasitvirtino teikime išdėstyti teiginiai.

A. Butkevičius teismui pažadėjo sumokėti 50 tūkst. litų nuosprendžiu jam skirtą baudą. Jis teigė, kad būdamas kolonijoje, to padaryti negalėjo.

Mediko specialybę turintis A. Butkevičius politinę karjerą pradėjo Atgimimo laikotarpiu. 1988 metais jis buvo vienas iš Sąjūdžio organizatorių, Sąjūdžio Seimo narys. Tais pačiais metais įsteigė Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių organizaciją, buvo jos tarybos pirmininkas, organizavo ir dalyvavo ekspedicijose Į Sibiro tremties vietas.

1990-1992 metais A. Butkevičius buvo Aukščiausiosios tarybos - Atkuriamojo Seimo deputatas, nuo 1990 metų - Krašto apsaugos departamento direktorius, o po metų tapo krašto apsaugos ministru.

1995 metais A. Butkevičius įkūrė ne pelno organizaciją - Strateginio vystymo centrą, 1996 metais buvo išrinktas Švedijos Karališkosios karo akademijos nariu.

1996 metais A. Butkevičius išrinktas Seimo nariu Naujamiesčio rinkimų apygardoje. Savo kandidatūrą jis iškėlė pats. Jis tebeturi Seimo nario mandatą, nes per apkaltą Seime pritrūko 15 balsų Seimo nario mandatui atimti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.