aA
Jei moteris prieš nėštumą yra sirgusi ligomis, kurios gali turėti neigiamos įtakos nėštumo metu, ji turėtų pasikonsultuoti su gydytoju, kuris specializuojasi rizikingų nėštumų srityje.Taigi, moteris, planuojanti nėštumą, turėtų išsiaiškinti daugybę dalykų, kurie svarbūs nėštumo metu. Labai svarbi yra taisyklinga mityba, taip pat reikėtų žinoti, kad tam tikrų vaistų vartojimas nėštumo metu gali būti pavojingas.
Nėštumas
Nėštumas
Kiekviena būsimoji mama prieš pastodama turi įsitikinti, kad šis jos sprendimas yra teisingas ir ji žino apie visas galimas nesėkmes ir riziką.

Kokius pasikeitimus pastebėjote didelės rizikos nėštumų srityje?

Daugelis problemų, kurias galime lengvai išspręsti dabar, prieš dešimt metų atrodė neišsprendžiamos. Tai galime pavadinti nauja era medicinoje, nes moterys su kai kuriomis sunkiomis ligomis, tinkamai prižiūrimos, turi galimybę pagimdyti sveiką kūdikį ir padidinti šeimą. Taip pat ultragarsas suteikia galimybę būsimiems tėvams stebėti savo kūdikio augimą nuo pirmųjų nėštumo mėnesių.

Ultragarsas embriono apžiūrai buvo pradėtas naudoti 1970 m. pradžioje. Taigi, pediatras turėjo galimybę apie kiekvieną blogą pakitimą, kurį pastebėdavome apžiūros metu, pranešti būsimiems tėvams.

Tačiau tuo metu dar nebuvo lėšų ištirti vaisių pakankamai gerai, akušeriai tik priimdavo gimdymą, toliau viskuo rūpinosi pediatras.

Svarbiausias pasikeitimas yra tas, kad dabar akušerija ir ultragarsas suteikia mums galimybę supažindinti šeimas su jų kūdikiais pačiomis pirmomis nėštumo savaitėmis.

Vaikeliui augant, jo tėvai gali stebėti kaip jis atrodo, kaip elgiasi.

Taip pat mes galime informuoti tėvus, jei jų kūdikis turi kokių nors rimtų problemų. Tai suteikia tėvams galimybę pasikonsultuoti su medikais, kurie gydo mažylius su tokiomis problemomis. Dar besilaukianti pora jau gali planuoti, kaip spręs vaikelio sveikatos problemas, o tai suteikia kūdikiams didesnę galimybę išgyventi ar netgi visiškai pasveikti ir gyventi normalų gyvenimą. Tokios galimybės tikimybė praeityje buvo gerokai mažesnė.

Prieš pat gimdymą tėvai yra labai įsitempę, dažnai net šoko būsenoje, labai jautriai reaguoja į blogas naujienas, todėl šalia visuomet yra grupė akušerių bei pediatrų, kurie gali bet kada suteikti reikiamą pagalbą. Tai labai atsakingas metas, tačiau dabar tėvams yra žymiai lengviau, negu prieš 20 metų.

Kokia yra rekomenduojama mityba, norint išvengti rizikos nėštumo metu?

Kuo toliau, tuo labiau turėtų būti kreipiamas dėmesys į mitybą nėštumo metu.

Beveik kiekviena nėščia moteris JAV vartoja specialiai nėščiosioms skirtus vitaminus “Prenatal”, tačiau dabar tai sukelė tam tikrą sumaištį.

Anksčiau buvo manoma, kad "Prenatal" vitaminai aprūpina organizmą dienai rekomenduojamu vitaminų kiekiu ir to visiškai pakanka. Tačiau nustatyta, kad kai kurių vitaminų dozės yra labai mažos.

Reikalingų vitaminų kiekis buvo apskaičiuotas prieš keletą metų, tačiau tai ne visai atitinka šiandienines normas, kurių reikia sveikam nėštumui.

Pavyzdžiui, vitamino C, kuris yra labai svarbus akušerijoje, yra nuo 60 iki 100 mg kiekvienoje "Prenatal" vitaminų tabletėje.

Tačiau panagrinėkime, kaip atsirado dozių nustatymas. Tai buvo dozės, nustatytos jūreiviams, plaukiantiems per Atlanto vandenyną, kad išvengtų ligų. Be to, jie turėjo dar valgyti citrinas ir apelsinus. Nuo to laiko nelabai daug kas pasikeitė.

Žinome, kad rekomendacijos kai kuriais atvejais yra aukštesnės, tačiau niekas tiksliai nežino, kiek aukštesnės. Priešingai, mes esame įsitikinę, kad galima ir perdozuoti vitaminą C.

Tas pats ir su vitaminu E. Vitamino E dozės "Prenatal" vitaminuose yra tokios normos, kurią daugelis žmonių gautų, laikydamiesi dietos. Galime sakyti, kad tai toks vitamino kiekis, kokio reikia ir tai gali būti tiesa.

Tačiau, studijuodami kardiologinę ir neurologinę literatūrą, randame, kad rekomenduojamos vitamino E dozės yra kur kas didesnės, negu "Prenatal" vitaminuose.

Bet negalima perdozuoti vitamino E dozių kasdien, nes per didelis šio vitamino kiekis gali sukelti toksikaciją. Principas tas pats, kaip ir su vitaminu C: “nevartokite per daug, nevartokite per mažai, vartokite tik tiek, kiek reikia” Tai tik du pavyzdžiai.

Folinė rūgštis yra geriausiai pažįstama, bet nepakankamai įvertinta maistinė medžiaga. Šią medžiagą turėtumėte pradėti vartoti mažiausiai mėnesį iki pastojimo, kad užtikrintumėte savo kūdikiui galimybę turėti sveiką stuburą ir smegenis.

Jei apklaustumėte nėščiąsias dėl folinės rūgšties vartojimo, pamatytumėte, kad tik nedidelis procentas iš jų pradėjo vartoti šią medžiagą iki pastojimo. Daugelis moterų pradeda vartoti vitaminus tik tada, kai pastoja. Tai yra neteisinga, nes daugelio defektų galima išvengti pradėjus laiku, tai yra, dar iki pastojimo, vartoti folinę rūgštį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.