aA
Jungtinės Valstijos sekmadienio rytą sėkmingai išbandė priešraketinės gynybos sistemą ir virš Ramiojo vandenyno numušė mokomąją raketą. Tai buvo pirmasis sistemos išbandymas į prezidento postą atėjus Džordžui Bušui. Amerikos vadovas šią savaitę Genujoje įvyksiančiame "didžiojo aštuoneto" susitikime vėl agituos už savo prieštaringai vertinamus priešraketinės gynybos planus.
JAV savo priešraketinę gynybos sistemą išbandė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai vyriausybė paskelbė paspartinsianti savo gynybinės programos įgyvendinimą. Jau 2002-ųjų balandį Vašingtonas Aliaskoje ketina pradėti statyti bandomuosius poligonus, kurie dar po dvejų ar trejų metų taps naujo priešraketinės gynybos skydo valdymo centru. Rusija į tai reagavo griežta kritika ir vertina tai kaip ABM sutarties dėl priešraketinės gynybos sistemų apribojimo pažeidimą.

Bandant priešraketinės gynybos sistemą, sekmadienį iš Kalifornijos Vandenbergo oro pajėgų bazės buvo paleista modifikuota raketa "Minuteman-II" su sprogstamojo užtaiso maketu. Šiek tiek vėliau iš Maršalo Salų pakilo gynybinė raketa, virš Ramiojo vandenyno sunaikinusi kovinio užtaiso maketą.

Šio, ketvirtojo, bandymo rezultatai detaliai bus vertinami du mėnesius. Vyriausybė paskelbė dabar bandymus vykdysianti kas mėnesį ar du.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.