aA
Visoje Europoje šeštadienį antikarinių judėjimų aktyvistai dalyvaus demonstracijose pirmosioms JAV vadovaujamos invazijos į Iraką metinėms pažymėti, tačiau organizatoriai nesitiki, kad į miestų gatves suplūs tiek daug žmonių, kiek sutraukdavo dar prieš karą rengti mitingai.
Demonstracija prieš Irako okupaciją
Demonstracija prieš Irako okupaciją
© EPA-ELTA
Manoma, kad didžiausios protesto akcijos įvyks Ispanijoje, Italijoje ir Didžiojoje Britanijoje, nes šių valstybių vyriausybės palaikė JAV prezidento George`o W.Busho (Džordžo V.Bušo) raginimą pradėti karą prieš Saddamą Husseiną (Sadamą Huseiną), nepaisydamos masinio visuomenės pasipriešinimo.

Dar prieš tragiškus išpuolius Madride, kurie prisidėjo prie opozicinės Socialistų partijos pergalės visuotiniuose rinkimuose, apie 60 politinių organizacijų ir sąjungų paragino ispanus susirinkti į mitingą ir pareikalauti nutraukti JAV vadovaujamą Irako okupaciją.

Ispanijos pareigūnai aptiko įrodymų, patvirtinančių vaizdo kasetėje įrašytą prisipažinimą, kad išpuolius Madride surengė viena "al Qaeda" kuopelė, keršydama už Ispanijos vyriausybės paramą JAV vadovaujamiems kovos veiksmams Afganistane ir Irake.

Anksčiau šią savaitę socialistų lyderis ir būsimasis ministras pirmininkas Jose Luisas Rodriguezas Zapatero (Chosė Luisas Rodrigesas Sapateras) pareiškė, jog išves iš Irako 1 300 ispanų karių, jei iki birželio pabaigos įgaliojimų šioje šalyje neperims Jungtinės Tautos.

Italijos kairiojo sparno politinės partijos, sąjungos ir nevyriausybinės organizacijos Romoje rengia didžiulį mitingą prieš proamerikietišką ministro pirmininko Silvio Berlusconi (Silvijaus Berluskonio) užsienio politiką.

Didžiosios Britanijos koalicija "Sustabdykite karą" (Stop the War), kuri 2003 metų vasarį į Londono gatves išvedė daugiau negu vieną milijoną pacifistų, paragino visoje šalyje surengti demonstracijas prieš JAV vadovaujamą okupaciją.

"Paaiškėjo, kad viskas, ką sakėme apie karą, buvo tiesa, ir viskas, ką tvirtino (Didžiosios Britanijos) vyriausybė, buvo melas", - anksčiau šią savaitę spaudos konferencijoje Londone sakė šios koalicijos prezidentas Lindsey Germanas (Lindsis Džermanas).

Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras) viso karinio konflikto metu buvo artimiausias Vašingtono sąjungininkas ir į Iraką pasiuntė maždaug 40 tūkst. britų karių, nors didžioji dalis visuomenės skeptiškai vertino karo prieš Saddamą Husseiną priežastis.

L.Germanas teigė, kad visoje šalyje šeštadienį rengiamuose mitinguose dalyvaus "dešimtys tūkstančių žmonių". Lapkričio mėnesį per valstybinį G.W.Busho vizitą į Didžiąją Britaniją į gatves išėjo nuo 100 iki 200 tūkst. protestuotojų.

Demonstracijos organizuojamos ir Prancūzijos bei Vokietijos miestuose. Šios valstybės kartu su Rusija Jungtinėse Tautose buvo pagrindinės karo Irake priešininkės.

Rytiniame Vokietijos mieste Halėje demonstracijos dalyviai planuoja išvynioti milžinišką popieriaus ritinį, kuriame bus surašyti karinio konflikto Irake įvykiai. Protestuotojai taip pat surngs eitynes į karinę bazę Ramšteine.

Paryžiaus gyventojai nusprendė išreikšti pasipiktinimą ir karu Irake, ir išpuoliais Madride. Į mitingą susirinkę žmonės tylos minute pagerbs 201 vieną žmogų, žuvusį per sprogimus Ispanijos sostinės traukinių stotyse.

Kiek mažesnės demonstracijos rengiamos ir kitose Europos šalyse nuo Amsterdamo iki Atėnų, įskaitant Daniją ir Vengriją, taip pat pasiuntusias savo karius į Iraką.

Švedijos sostinėje Stokholme, kuriame praėjusių metų kovą 100 tūkst. žmonių sutraukusiame mitinge dalyvavo ir rugsėjį nužudyta užsienio reikalų ministrė Anna Lindh (Ana Lind), protestuotojai dalyvaus protesto eisenoje prie JAV ambasados.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.